Kustappartement 11 procent duurder in één jaar tijd

De vastgoedprijzen aan de Belgische kust zijn het voorbije jaar stevig de hoogte in geschoten. Voor een gelijkaardig appartement betaalde je liefst 11,3 procent meer dan in 2020, zegt makelaarsnetwerk ERA.

Het gaat om de grootste stijging sinds het begin van de metingen van de ERA Barometer in 2005, een jaarlijks onderzoek met de Universiteit Antwerpen. Een jaar eerder was er een gemiddelde prijsstijging met 7 procent.

“Als je weet dat een appartement in bijvoorbeeld Nieuwpoort al gemakkelijk zo’n 400.000 euro kost, is een stijging van 11 procent natuurlijk niet te onderschatten”, zegt ERA-topman Johan Krijgsman in een persbericht. “Onze kust wint dus sterk aan populariteit, wat door corona een duidelijke duw in de rug kreeg. Want we gaan meer op vakantie in eigen land, waardoor een tweede verblijf aan zee nu extra aantrekkelijk geworden is.”

Fiscaal effect

“Bovendien zit je ook met de verhoging van de registratierechten op tweede woningen, die nu net in voege is gegaan. Er zijn dus veel tweede verblijvers die koste wat kost nog voor 1 januari hun aankoop wilden doen, waardoor de vraag steeg terwijl het aanbod ongeveer gelijk bleef. Dan is een sterke prijsstijging een logisch gevolg.”

Dat er een echte rush op kustappartementen was, blijkt ook uit de snelheid waarmee de panden van eigenaar veranderden.

“Voor heel Vlaanderen zien we dat appartementen in 2021 gemiddeld 8,6 procent sneller werden verkocht dan in 2020. Maar aan de kust werden appartementen het voorbije jaar bijna een derde sneller verkocht dan vorig jaar”, becijferde Vastgoedeconoom Sven Damen (Universiteit Antwerpen).

“Bovendien bedraagt de verkoopprijs van appartementen aan de kust gemiddeld 94,4 procent van de vraagprijs, het hoogste cijfer sinds de start van onze metingen.”

(ns)

Meer