Grote vraag naar appartementen aan kust na lockdown

De notarissen stellen een grote interesse voor kustvastgoed vast sinds de stapsgewijze afbouw van de lockdownmaatregelen.

‘Of het gaat om een tijdelijke inhaalbeweging of om een permanente trend valt nog af te wachten’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. ‘Over hoe de vastgoedmarkt aan de kust zal evolueren, is het sowieso moeilijk om voorspellingen te maken. Veel zal afhangen van wat tweedeverblijvers zullen doen: blijven ze kopen in het buitenland of kiezen ze nog meer dan vroeger voor onze kust?’

Net zoals in de rest van het land zette de recente lockdown een rem op de vastgoedmarkt aan de kust. Het effect was er nog groter. Maar nu is er een duidelijke herneming, wat vastgoedmakelaars ook vaststellen.

52 jaar

In de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat staan de definitieve cijfers voor 2019:

  • In 2019 waren er 6,9 procent meer vastgoedtransacties in vergelijking met 2018
  • De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust klokte in 2019 af op 275.507 euro, een stijging met 5,5 procent in vergelijking met 2018. Daarmee kostte een kustappartement zo’n 47.000 euro meer dan een gemiddeld Belgisch appartement.
  • Ook de gemiddelde prijs van een appartement aan de dijk zat in de lift: de verkoopprijs klokte af op 341.075 euro, een stijging met 4,5 procent tegenover 2018.
  • De koper is gemiddeld 52 jaar oud. De grootste groep kopers (26,4 procent) waren mensen van 56 tot 65 jaar.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20