Kunstmatige intelligentie kan klimaatactie aanzienlijk versnellen

Hoewel ze velen onder ons afschrikt, kunnen de klimaatdoelstellingen ook een bron van inspiratie zijn. Kunstmatige intelligentie (AI) kan ons bijstaan in de ambitieuze weg naar klimaatneutraliteit en het proces zelfs versnellen. Hieronder vijf inspirerende toepassingen van AI die de uitstoot kunnen verminderen.

Technologische oplossingen voor klimaatverandering kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld. Verticale oplossingen die de vervuiling in één sector aanpakken, bijvoorbeeld koolstofarme meststoffen die de uitstoot in de landbouw helpen verminderen. Of horizontale oplossingen die problemen in veel verschillende sectoren aanpakken, bijvoorbeeld lithium-ionbatterijen die auto’s elektrificeren maar ook hernieuwbare energiebronnen beter in de elektriciteitsmix integreren.

Kunstmatige intelligentie is zo’n horizontale technologie met een groot potentieel om de uitstoot die de aarde opwarmt te helpen verminderen. De lijst van problemen die AI kan oplossen is lang, en het aantal start-ups dat AI gebruikt om sommige van die problemen op te lossen is nog langer.

Hoe kan AI helpen de uitstoot te verminderen?

AI kan efficiënt toegepast worden in vijf grote gebieden:

  • Gegevens verwerken tot bruikbare inzichten. Het data-analysebedrijf Kayrros gebruikt bijvoorbeeld satellietbeelden en machine learning om methaanlekken op te sporen.
  • Wetenschappelijke ontdekkingen versnellen. De start-up Aionics helpt de experimenten te versnellen die nodig zijn om een nieuw batterijmateriaal te vinden.
  • Klimaatsimulaties sneller maken. Onderzoekers gebruiken AI om de tijd te verkorten die nodig is om grote, complexe modellen uit te voeren.
  • Betere voorspellingen. De start-up Kettle gebruikt neurale netwerken om de voorspellingen van het risico op bosbranden te verbeteren.
Meer
Lees meer...
Markten