Kun je een situatie beschrijven waarin de werkdruk te hoog was?

Tijdens een sollicitatiegesprek zal je waarschijnlijk worden gevraagd om een antwoord te geven op vragen met betrekking tot de manier waarop je erin geslaagd om met bepaalde zaken op de werkvloer om te gaan. Een typische vraag kan dan ook zijn “Kun je een situatie beschrijven waarin je werkdruk te hoog was en op welke manier je hiermee om bent gegaan.” Dit soort vraag kan worden gesteld als je solliciteert voor functies op de meest uiteenlopende niveaus. Bij een heleboel banen bestaat er namelijk een zekere kans dat werk zich op gaat stapelen en kan een werkgever aan de hand van je antwoord bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor een bepaalde baan.

Voorbeelden van correcte antwoorden op vragen over een hoge werkdruk

  • Op momenten dat ik voor mijn vorige werkgever soms plotseling te maken kreeg met een stijgend aantal orders voor bepaalde producten, die een nieuwe klant graag in zijn, of haar, assortiment op wilde nemen, dan nam ik onmiddellijk contact op met de leidinggevende van de afdeling productie, maar ook met een manager van de afdeling materialen en eventueel andere betrokkenen die met de verhoogde productie te maken hadden. Op die manier was het bedrijf dan ook in staat om een werkbaar plan op te stellen dat de kosten per uur tot een minimum wist te beperken, kon verzekeren dat de benodigde materialen op voorraad waren en door slechts een kleine aanpassing toch de deadline van de extra productie gehaald kon worden. Ondanks het feit dat het steeds weer opnieuw een uitdaging was die aangegaan diende te worden en de betrokkenen lange uren moesten maken, werd er wel weer voor inkomsten gezorgd voor het bedrijf evenals voor de ondertekening van een contract met een nieuwe klant.
  • Toen ik in een software-implementatie team werkzaam was, hebben we meer dan enig ander bedrijf in een zeer korte tijd veel klanten mogen verwelkomen die de overstap hadden gemaakt naar onze onderneming en ons nieuw product. Het kostte weliswaar een heleboel tijd en moeite om alles correct in te plannen, maar ook veel arbeidstijd, hard doorwerken en inspanning, maar samen met heel het team waren we uiteindelijk wel in staat om het project te voltooien binnen de daarvoor gestelde tijd.
  • Toen een vrouwelijke collega met zwangerschapsverlof was, nam ik het onderhoud haar klanten over, naast de taken die ik vanuit mijn eigen functie al diende te voltooien. Het was voor mij een geweldige uitdaging om ervoor te kunnen zorgen dat de klanten dezelfde mate van aandacht kregen van ons bedrijf dan toen we beide deze zaken verzorgden. Op momenten dat er echt nood aan de man was, en we plotseling een heleboel extra klanten moesten helpen, heb ik de extra hulp van een medewerker van de afdeling boekhouding erbij geroepen om me bij te staan. Hij heeft toen de gesprekken en een aantal andere taken op zich genomen om ervoor te kunnen zorgen iedereen van een goede service kon blijven genieten.

Wat moet je zeker zeggen tijdens het formuleren van je antwoord?

De oorzaak van een hoge werkdruk dient altijd te worden vermeld op een manier waarbij je niet de schuld geeft aan iemand anders, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een vertraging of van incompetentie. Indien de hoge werkdruk te wijten is aan de afwezigheid van een collega zoals door ziekte of verlof, dan kun je dit wel met een gerust hart noemen. Werkgever zijn immers tijdens een sollicitatieprocedure op zoek naar medewerkers die in staat zijn om effectief in te springen op een toename van de werkdruk, zonder hier een enorm drama van te maken of de situatie als een toevalstreffer te beschouwen. In je antwoord op een vraag over een hoge werkdruk dien je dan ook zeker uit te leggen op welke wijze je denk dat een bepaald plan van aanpak ingezet kan worden en hoe je samen met anderen kunt werken om alle risico’s zoveel mogelijk beperkt te houden. Wanneer jij, of het team waar je mee samenwerkt, een ​​eervolle vermelding of een beloning hebt ontvangen omdat er, ondanks een hogere werkdruk, toch is voldaan aan de gestelde eisen, dan dien je dat eveneens te noemen in je antwoord.

Wat je beter in je antwoord kunt verwerken

In geen geval is het aan te bevelen om een zekere schuld een rol te laten spelen in het antwoord dat je op deze vraag geeft. Op het ogenblik dat de werkdruk te zwaar was als gevolg van wanbeheer, een geval van uitstel of een andere soort fout of mislukking, dan moet je aan deze oorzaak voorbij gaan en er niet over spreken tijdens een sollicitatiegesprek. Zodra je namelijk de schuld bij een ander neer gaat leggen, zal er bij een potentiële werkgever vaak al alle alarmbellen afgaan en zul je zeker geen goede indruk op deze persoon achterlaten.

Indien je zelf de oorzaak van het probleem was dat ertoe heeft geleid tot het achterop raken van de werkzaamheden, dan is het eveneens niet verstandig om dit aan te halen tijdens een sollicitatiegesprek, tenzij je gesprekspartner hier specifiek om heeft gevraagd. “Vanwege het feit dat ik me verslapen had, moest ik dus acht uur werk uit gaan voeren in slechts vier uur,” zal dan ook geen goed voorbeeld zijn om aan te halen tijdens een dergelijk belangrijk gesprek. Bovendien kun je tijdens het formuleren van je antwoord beter vermijden om al te dramatisch op een situatie in te gaan. Een werkgever zou dan kunnen gaan denken dat je een verhoogde werkdruk niet aandurft, of aankan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00