Kroatische mega-verbindingsbrug is kaakslag voor Bosnië

Kroatië gaat een 2,4 km lange brug bouwen die toeristen moet toelaten Bosnië te vermijden wanneer ze van Dubrovnik naar een meer noordelijk gelegen plek in Kroatië willen reizen. Wie dat vandaag doet is verplicht ongeveer zo’n 10 km lang door Bosnië-Herzegovina te reizen.

Het Bosnische stadje Neum scheidt namelijk het vasteland van Kroatië in twee delen. Doorgaand verkeer tussen deze twee delen moet dus twee grensposten passeren. De doorgaande route zorgt voor veel verkeer door het dorp.

Volgens de Kroatische premier Zoran Milanovic, zal eind dit jaar een openbare aanbesteding worden uitgeschreven en zouden werken begin volgend jaar kunnen beginnen voor een periode die drie jaar in beslag zal nemen.

De Kroatische regering schat de kost van het project op om en bij de 375 miljoen euro, waarvan 85% door de EU gefinancierd zou worden. De Europese Commissie zegt in een reactie eerst de plannen voor de constructie te willen bestuderen. Waarnemers schatten de kostprijs van het project op een veelvoud van het door Zagreb aangegeven bedrag.

De brug zal op pijlers worden gebouwd die 240 meter hoog zijn en 60 meter boven de zee uitkomen. Weggebruikers zullen zo westwaarts over het Peljesac schiereiland worden geleid, zonder daarvoor Bosnisch grondgebied te moeten betreden.

De brug zal het toerisme in Bosnië uiteraard geen goed doen, maar volgens de Kroatische autoriteiten schaden de lange wachttijden bij de grens het Kroatische toerisme, dat van cruciaal belang is voor het land.

Tegenstanders beschouwen de plannen als een onheuse bejegening van Bosnië, dat geen EU-land is en dat nog vele jaren niet zal zijn.

Al in 2007 werden de werken voor de brug aangevat, maar werden daarna weer stilgelegd vanwege de animositeit tussen beide Balkanlanden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20