Kritische miljardair Sun Dawu krijgt 18 jaar gevangenisstraf in China

De Chinese miljardair Sun Dawu, een criticus van de Chinese regering, werd woensdag veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor “het zoeken van ruzie en het uitlokken van problemen”, volgens een officiële verklaring van de rechtbank.

Sun (67) leidt een van de grootste landbouwbedrijven van China, in de noordelijke provincie Hebei. Hij heeft zich in het verleden meermaals uitgesproken over mensenrechten en politiek gevoelige onderwerpen. De miljardair werd vorig jaar gearresteerd, samen met negentien familieleden en zakenpartners.

De zakenman werd door een rechtbank in het district Gaobeidian, in Hebei, onder meer schuldig bevonden aan “het verzamelen van een menigte om staatsinstellingen te bestormen, het belemmeren van de openbare dienst, het uitlokken van ruzies en het uitlokken van problemen, het verstoren van de productie”, alsook illegale mijnbouw en illegale bezetting van landbouwgrond. 

Zijn familieleden en werknemers in de beklaagdenbank kregen kortere gevangenisstraffen, gaande van vijftien maanden tot twaalf jaar. Het bedrijf van Sun, de Dawu Agricultural and Animal Husbandry Group, kreeg een boete van omgerekend 405.000 euro. 

Criticus en weldoener

In 2019 was Sun een van de weinigen die Peking openlijk beschuldigde van het toedekken van een uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep, die dat jaar zijn boerderijen trof en zich later verspreidde door de rest van het land. Miljoenen zieke dieren werden toen levend begraven.

De mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders (CHRD) beschreef de terechtstelling van Sun medio juli “als een schaamteloze poging om Sun te straffen voor zijn steun aan de mensenrechten”.

“Sun Dawu heeft buitengewone bijdragen geleverd aan het verbeteren van het leven van Chinese burgers die op het Chinese platteland wonen”, schreef de groep in een verklaring. “Zijn steun aan mensenrechtenverdedigers was een verlengstuk van zijn zorg voor het welzijn van mensen in de marge van de Chinese economie.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20