Onrust over nieuwe variant van varkensgriep in China

Onderzoekers in China hebben een nieuwe variant van het H1N1-virus, varkensgriep dus, vastgesteld. Die kan overgedragen worden op mensen.

In het nieuws: Chinese onderzoekers zijn G4, een genetisch zusje van H1N1, het varkensgriepvirus dat de wereld teisterde in 2009, op het spoor. Dat zou overgedragen kunnen worden op mensen en kan potentieel een pandemie veroorzaken.

Wat is G4? Een virus dat al sinds 2016 circuleert in enkele Chinese provincies waar veel varkensboeren zijn. Het virus is nu ook aantoonbaar overdraagbaar naar mensen. 4,4 procent van de inwoners van die provincies, onder andere Hebei, testte er positief voor.

Wat doet het? Het virus bindt zich aan de menselijke cellen en receptoren en veroorzaakt luchtweginfecties. Mensen die immuun zijn aan de gewone griep, lijken geen immuniteit te hebben tegen G4. Er is momenteel nog geen indicatie dat het virus van mens op mens wordt overgedragen.

Paniek? Nog niet, dat zeggen ook de wetenschappers die de studie hebben opgesteld. Dit is geen nieuw virus, maar het is wel in opmars en het toont verschillende kenmerken van een virus dat een pandemie zou kunnen worden. Het wordt dus goed opgevolgd.

Wat was H1N1? In 2009 kwam de varkensgriep uit China. 700 miljoen mensen kregen het virus, ongeveer een half miljoen mensen overleed eraan. Na 2009 raakte het virus opnieuw verspreid, ook onder de varkenspopulatie. Daar kweekt het nieuwe genetische varianten, zoals G4.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20