Krijgt Oekraïne binnenkort toch langverwachte Taurus-raketten van Duitsland?

Krijgt Oekraïne binnenkort toch langverwachte Taurus-raketten van Duitsland?
De Duitse en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock & Dmytro Koeleba – VALENTYN OGIRENKO/POOL/AFP via Getty Images

Maandag was de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock te gast in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Op de persconferentie nadien was haar Oekraïense collega Dmytro Koeleba streng voor Duitsland, dat met het uitstellen van de beslissing om Taurus-kruisraketten ‘kostbare tijd verliest’. Die boodschap kwam aan in Berlijn.

Waarom is dit belangrijk?

Een belangrijk aspect van het Oekraïense tegenoffensief is het uitschakelen van Russische militaire infrastructuur achter het front, zoals wapen- en brandstofdepots, hoofdkwartieren of aanvoerlijnen. Daarvoor rekent het op drones en langeafstandsmunitie. Zo leverden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk al kruisraketten, de Storm Shadow/Scalp EG, met een bereik tot 550 kilometer. Duitsland kan snel volgen.

In het nieuws: Oekraïne roept Duitsland (nog eens) op om Taurus-kruisraketten te leveren.

  • De Taurus is, net als de Storm Shadow/Scalp-EG, een kruisraket met een bereik van meer dan 500 kilometer. De raket draagt een kop van 481 kilogram mee, die in staat is om door dikke betonnen wanden van bunkers of gebouwen te beuken.
  • Alleen, Duitsland weigert de raketten vooralsnog te leveren. Bij het bezoek van Annalena Baerbock aan Oekraïne kwam dit onderwerp hoe dan ook op de agenda te staan. Na afloop van het bezoek was haar Oekraïense tegenhanger, Dmytro Koeleba, alvast streng: “Ik snap niet waarom we kostbare tijd verliezen. We hadden al veel meer kunnen bereiken, en de levens van veel Oekraïense soldaten en burgers kunnen sparen als we al Taurus’en hadden”, zo sneerde Koeleba richting Duitsland.
  • En de boodschap kwam aan bij Baerbock. In een interview met Das Erste werd haar ook de vraag gesteld of de levering van Taurus tot de mogelijkheden behoort; “Het Russische regime heeft een waanzinnig grote mijnengordel gelegd, ongeveer dezelfde grootte als Oost-Duitsland. Achter dat mijnenveld leven en overleven nog steeds mensen. Zij kunnen enkel worden bevrijd als Oekraïne door het mijnenveld raakt. En daarvoor heeft het wapens nodig met hetzelfde bereik als die door de Britten en Fransen werden geleverd”, zo lijkt Baerbock de deur te openen voor de levering van Taurus-raketten.

Geen automatisme

Onderliggend: Mondjesmaat schuift Duitsland op richting een levering, maar zover zijn we nog niet.

  • Al enkele keren maakte Duits bondskanselier Olaf Scholz duidelijk dat Duitsland zijn wapenleveringen zal coördineren met de Verenigde Staten. Dit weekend raakte bekend dat de VS nu toch ATACMS-raketten zouden leveren. Deze raketten, die afgevuurd worden met een HIMARS- of MLRS-systeem, reiken tot 300 kilometer ver.
  • Al snel kreeg Duits minister van Defensie Boris Pistorius de vraag of Duitsland dan ook Taurus-raketten zou leveren. “Er is geen automatisme in deze oorlog”, zo antwoordde de Duitser. Duitsland is nog niet in de positie om te bepalen of het Oekraïne kan voorzien van Taurus-raketten, zo voegde hij er nog aan toe.
  • Op wie of wat Duitsland nog wacht is niet helemaal duidelijk. Volgens het Oekraïense parlementslid Yehor Cherniev is binnen de Duitse Bundestag, het parlement, een consensus bereikt over de levering van de raketten. Volgens Marie-Agnes Strack-Zimmermann, voorzitter van de Commissie Defensie, is het Olaf Scholz zelf dat de levering tegenhoudt.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.