Kremlincriticus Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel: ’Toch zal Poetin de geschiedenis ingaan als de vergiftiger van onderbroeken’

Poetins grootste luis in de pels is door een Russische rechtbank veroordeeld tot meerdere jaren in een Russisch strafkamp.

De 10 maanden die de oppositieleider eerder al in huisarrest zat voor hetzelfde proces tellen mee als straftijd, wat betekent dat hij nog twee jaar en acht maanden zal moeten uitzitten.

Grootste tegenstander van Poetin

Navalny wordt beschuldigd van het overtreden van de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een veroordeling uit 2014 wegens geldverduistering. Onder die voorwaarden moest hij zich regelmatig melden bij de Russische gevangenisdienst. De voorbije maanden heeft hij dat echter nagelaten omdat hij in Duitsland aan het herstellen was van een vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. De man beschuldigd Poetin ervan opdracht gegeven te hebben voor de moordaanslag. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de veroordeling van Navalny in 2014 ‘willekeurig en onredelijk’ was.

Toen de 44-jarige oppositieleider op 17 januari na zijn revalidatie terugkeerde naar Moskou – iets wat medestanders hem probeerden af te raden – werd hij onmiddellijk opgepakt. De voorbije twee weekends organiseerde zijn oppositiebeweging naar Russische normen grootschalige protesten tegen de arrestatie van Navalny, en tegen de wijdverspreide corruptie van de Russische overheid.

Navalny is Poetins belangrijkste politieke uitdager. In 2018 wou hij meedoen aan de presidentsverkiezingen maar hij werd uitgesloten van deelname. Daarnaast is hij ook een activist die met goed onderbouwde dossiers de corruptie in het Russische overheidssysteem blootlegt.

Protesten de kop indrukken

Volgens de activistische politicus moet zijn gevangenisstraf de recente protesten doen doodbloeden: ’Het belangrijkste doel van dit proces is om een groot aantal mensen te intimideren’, zei hij vanmiddag tijdens de hoorzitting volgens The Moscow Times. ‘Dit is hoe het werkt. Ze gooien één persoon achter de tralies om miljoenen af te schrikken.’

‘Ik hoop echt dat dit proces zal worden gezien als een teken van zwakte. … Je kunt geen miljoenen en honderdduizenden in de gevangenis stoppen – en ik hoop dat mensen dat gaan beseffen. Als ze dat eenmaal doen – en dit moment komt eraan – kun je niet het hele land gevangen zetten.’

De Russische oppositieleider moet zijn straf uitzitten in een Russische strafkolonie. Rusland heeft nog steeds een netwerk van zo’n 740 strafkolonies die stammen uit het Sovjet-Goelag-systeem. Dat zijn afgelegen gevangeniskampen met een spartaans regime, waar gevangenen dwangarbeid moeten verrichten. Enkele jaren geleden werden twee leden van de anarchistische band Pussy Riot ook veroordeeld tot twee jaar in zo’n strafkamp.

Slotpleidooi

Tijdens zijn slotpleidooi minderde Navalny niet van toon, ondanks het vooruitzicht op enkele jaren in de kolonies: ‘Laten we de olifant in de kamer benoemen… Er is één reden waarom dit gebeurt: de haat en de angst van één man in een bunker, omdat ik hem beledigd heb door een moordaanslag van zijn bevel te overleven’, zei hij volgens The Moscow Times.

‘Hoeveel [Poetin] zich ook probeert voor te doen als een wereldleider, zijn grootste wrok jegens mij is dat hij de geschiedenis zal ingaan als gifmenger. Er was Alexander de Bevrijder en Yaroslav de Wijze (twee historische Russische leider, red.). Nu hebben we Vladimir, de vergiftiger van onderbroeken’ zei Navalny, verwijzend naar een onderzoek van zijn anti-corruptieplatform, waarbij hij één van zijn belagers zover kreeg om te onthullen hoe ze hem vergiftigd hadden.

Meteen na het vonnis riep de oppositiebeweging op om te protesteren in het centrum van Moskou. Volgens verschillende Russische media zijn politie en veiligheidsdiensten al de hele avond in groten getale aanwezig in het centrum van Moskou.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.