Kredietbeoordelaar S&P: “Ongunstige vooruitzichten voor financiën Brussel”

Het Brussels hoofdstedelijk gewest kampt al met een schuldgraad van 25 procent. En volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zijn er geen signalen dat de Brusselse staatskas volgend jaar ineens naar een break-even, laat staan een overschot klimt.

S&P verlaagt zijn outlook voor de Belgische hoofdstad van “stabiel” naar “negatief”, weet De Tijd. De kortetermijnrating blijft evenwel op AA-/A-1+, wat betekent dat het vermogen van de debiteur om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, uiterst sterk is.

“De inflatie, de stijging van de energieprijzen, de kosten verbonden aan het conflict in Oekraïne en de aanslepende kosten rond de pandemie hebben ervoor gezorgd dat de stad haar schulden niet heeft kunnen verminderen”, zo beargumenteert het ratingbureau zijn downgrade.

Eerder dit jaar nog stabiel

Eind maart had S&P nog de stabiele outlook voor Brussel behouden. Daarop reageerde Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz toen als volgt: “Ik ben tevreden dat de rating standhoudt ondanks de woelige tijden”, klonk het tegenover Bruzz, het geliefkoosde stadsmedium van de Vlaamse politici in de hoofdstad.

“Niet alleen ondergingen we de voorbije twee jaren een ongeziene gezondheidscrisis. Met de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis die er het gevolg van is, blijven de tijden en de financiële en budgettaire vooruitzichten onzeker. Toch krijgt het Brussels Gewest dezelfde rating als Vlaanderen”, vervolgde Gatz.

“Slecht beleid op kap van toekomstige generaties”

Cieltje Van Achter, de fractievoorzitter van N-VA in het Brussels Parlement, nam toen echter een sceptische houding aan. Reagerend op een audit van het Brussels begrotingsbeleid, liet ze het volgende optekenen door Bruzz: “Brussel gaat enorme schulden aan om te kunnen investeren, maar blijkbaar wordt er niet gekeken of dit zichzelf eigenlijk terugbetaalt. Dat is gewoon slecht beleid op de kap van toekomstige generaties.”

Op nieuwe reacties is het nu nog wachten.

(mah)

Meer