Krediet werkloos

Een krediet afsluiten op het moment dat je geen werk hebt, kan een flinke beproeving zijn. De banken en andere kredietverstrekkers zijn immers commerciële instellingen die niets liever willen dan het uitgeleende geld terugontvangen. Indien je een krediet afsluit als je werkloos bent dan is deze garantie echter een stuk kleiner. Er zijn bovendien een aantal factoren dat bepalen of iemand ook echt in staat zal zijn om aan zijn, of haar, betalingsverplichtingen te voldoen.

Een krediet afsluiten zonder een baan

Vanzelfsprekend zullen de mogelijkheden niet voor het grijpen liggen als je geld wilt lenen, maar eveneens (tijdelijk) zonder werk zit. Kredietverstrekker kijken dan ook naar een aantal verschillende factoren met betrekking tot je financiën, naast je werkstatus, om te beoordelen of je een lening op tijd en volledig af kunt lossen.

Je uitkering, die uiteraard ook een bron van inkomsten is, zal dan ook zeker worden meegenomen in deze beoordeling. In theorie is het dus niet ondenkbaar dat een financiële instelling je geld leent als je rond moet komen van een uitkering. Het geldbedrag dat een kredietverstrekker je wilt lenen als je een uitkering krijgt, is in de regel wel een aanzienlijk kleiner dan wanneer je een vaste baan zou hebben met een goed salaris. Bovendien wordt gekeken naar het geldbedrag dat overblijft om elke maand van te leven. Dit bedrag mag niet te kleiner worden.

Maak een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Werkloos en een hypothecaire lening

Een gulden regel bij het afsluiten van een hypothecaire lening is dat je hooguit één derde van je inkomen mag gebruiken voor de kosten van een lening. Met een uitkering lijkt het dus niet mogelijk om een hypotheek te krijgen. Op het moment dat het je toch zou lukken om een dergelijke lening af te sluiten dan zal dit een zo laag bedrag zijn dat je er geen vastgoed mee kunt financieren.

Op de eerste plaats zal worden gekeken naar je vast inkomen, maar ook zal de verkoopwaarde is van het te financieren vastgoed worden vastgesteld. Indien je al een eigen huis hebt, bijvoorbeeld omdat je dit geërfd hebt en wordt je tijdelijk werkloos, dan biedt dit weer wat betere kansen. Toch dien je ook in een dergelijk geval erg voorzichtig te werk te gaan als je een lening af wilt sluiten.

Flexibele kredieten en werkloosheid

Als je niet zeker bent of je een vast inkomen zult behouden dan kun je eveneens voor een flexibel woonkrediet kiezen. Op het moment dat er dan onverwacht toch veranderingen optreden in je financiële situatie dan kun je de lening eveneens laten evalueren. Zo kun je dan bijvoorbeeld:

  • je lening tijdelijk opschorten,
  • de looptijd van het krediet verlengen.

Sociale leningen bij werkloosheid

Sociale leningen zijn in het leven geroepen om mensen met financiële problemen te helpen. Dit soort leningen is dus bedoeld voor personen met een laag inkomen en hebben vaak een interessante rente. Deze sociale leningen worden verstrekt door:

  • De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen,
  • Het Vlaams Woningsfonds (alleen voor gezinnen met de zorg voor kinderen)

Minilening als tijdelijke overbrugging bij werkloosheid

Als je slechts tijdelijk werkloos bent en je wat extra financiële speelruimte kunt gebruiken, dan kan een minilening soms uitkomst bieden. Een minilening is echter een relatief dure leenvorm, ook al kun je slechts geringe bedragen lenen. In bepaalde gevallen kan het dan ook voordeliger zijn om een kleine persoonlijke lening af te sluiten. Een persoonlijke lening is weliswaar voordeliger dan een minilening, maar dient nog steeds als relatief duur te worden bestempeld.

Werkloos en zelfstandige worden

Wanneer je geen werk hebt, maar eveneens een zelfstandig beroep uit wilt gaan oefenen dan kun je gaan voor een Startlening van het federale Participatiefonds. Met een dergelijke Startlening kan je maximaal 30.000 euro lenen tegen gunstige voorwaarden. Er zijn echter wel enkele eisen verbonden aan de aanvraag voor een Startlening:

  • je bent werkloos en krijgt een uitkering,
  • je bent minimaal 3 maanden als werkzoekende ingeschreven,

of

  • je hebt recht op een wachtuitkering,
  • je ontvangt een leefloon.

De looptijd van het Startkrediet is 5, 7 of 10 jaar.

Uiteraard dient het krediet wel gebruikt te worden om als professioneel zelfstandige je activiteiten op te starten. Dit kan onder andere betekenen dat je de financiering gebruikt voor:

  • investeringen
  • overname van een bestaand bedrijf.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20