Aanvragen: Sociale lening

Je kunt bij een sociale kredietbank terecht als je een sociale lening aan wilt vragen. Indien je een bijstandsuitkering behoort, of je om een andere reden tot de minima behoort, dan kan een lening bij de kredietbank je extra financiële speelruimte bezorgen. Een sociale lening kan erg handig zijn op het moment dat je bijvoorbeeld een woning in moet richten of een koelkast vervangen dient te worden. Een sociale lening biedt enkele voordelen, zoals de lage rente en de goede begeleiding door medewerkers van de sociale kredietbank.

Een sociale lening aanvragen

Bij de aanvraag van een sociale lening dan zal de sociale leenbank je financiële situatie beoordelen om vast t stellen watje maximaal kunt lenen. Het afsluiten van een sociale lening betekent dan ook geld lenen op maat. Dit is te vergelijken met het aangaan van een lening bij een reguliere bank. Ook bij de sociale leenbank zoek je samen naar de meest gunstige termijn om de lening af te betalen, maar eveneens of je wel in staat bent de lening probleemloos af te lossen.

Looptijd van een sociale lening

De looptijd van een sociale lening is onderhevig aan regels. De looptijd mag bijvoorbeeld maximale 5 jaar bedragen. In deze periode dien je de volledige sociale lening terug hebben betaald. In het gros van de gevallen zal een sociale lening echter een looptijd hebben van 3 jaar.

Wat is een sociale lening?

Iemand met een minimum inkomen ka bij een reguliere bank doorgaans geen geld lenen. Bij een sociale kredietbank kun je in een dergelijke situatie wel een lening aangaan. Een sociale kredietbank werkt zonder winstoogmerk en kan om die reden leningen aanbieden tegen een erg gunstige rente. Een sociale lening aangaan is dus alleen mogelijk als je tot de minima behoort

Redenen voor een sociale lening

Op het ogenblik dat je snel geld nodig hebt, maar ook een minimumloon of – uitkering ontvangt, dan kun je voor het aangaan van een sociale lening kiezen bij een sociale kredietbank. De reden voor de aanvraag van een dergelijke lening kan van geval tot geval sterk verschillen. Zo kan de één een nieuwe koelkast aan willen schaffen, terwijl een ander dringend geld nodig heeft om de inrichting van een woning te financieren. Het is overigens niet de bedoeling dat je geld leent als dit eigenlijk niet nodig is. Ook zijn sociale leningen niet in het leven groepen om vaak gebruik van te maken.

Voordelen van een sociale lening

Er kunnen een tweetal belangrijke voordelen van het aangaan van een sociale lening worden genoemd:

  1. de erg lage rente,
  2. het leenproces wordt goed begeleid.

De experts die je begeleiden gedurende de looptijd van de sociale lening helpen om de kans op meer geldproblemen aanzienlijk kleiner te maken.

Nadelen van een sociale lening

Helaas zijn er, naast voordelen, ook een aantal nadelen verbonden aan het afsluiten van een sociale lening. Geld lenen kost namelijk altijd extra geld omdat je meer moet aflossen dan je daadwerkelijk bij de kredietverstrekker geleend hebt. Verder kun je als nadelen van een sociale lening noemen:

  • deze leenvorm is enkel bedoeld voor mensen met een minimumloon of -uitkering,
  • de sociale lening kan enkel voor het hoognodige gebruikt worden,
  • door geld te lenen verhoog je tijdelijk maandlasten.

Tip! Simuleer verschillende leningen bij CETELEM: 

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Een sociale lening aanvragen

Bij een sociale kredietbank kun je een formulier halen voor de aanvraag van een sociale lening. Dit formulier zal vervolgens door de kredietverstrekker in behandeling worden genomen. Waarna je in de gelegenheid wordt gesteld om je situatie toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Pas dan zal worden bepaald of je ook echt in aanmerking komt voor een sociale lening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20