Krappe arbeidsmarkt maakt van studentenjobs niet langer een zomertrend

Vandaag zijn er op de Belgische arbeidsmarkt 75 procent meer vacatures voor studenten dan op hetzelfde moment in 2020. In vergelijking met een jaar geleden zijn dat er nog 30 procent meer. Bedrijven lijken met andere woorden de tekorten aan arbeidskrachten op te vangen door resoluut te kiezen voor studenten en stagiairs.

Deze studentenbanen zijn geen zomertrend. Al is het aantal vacatures in dat seizoen wel het hoogst. Vergeleken met vorig jaar zijn er dit jaar gemiddeld 51 procent meer vacatures voor studentenbanen, en vergeleken met 2020 zijn er dat bijna 42 procent meer.

(Indeed)

“Sinds de arbeidsmarkt aan z’n heropleving is begonnen, is het verschil tussen vraag en aanbod van arbeid alleen maar groter geworden. Bedrijven zoeken naar manieren om de nodige mensen te vinden en studentenbanen zijn een deel van die oplossing. Dat blijkt duidelijk uit de significante stijging van het aantal vacatures over het hele jaar,” zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed.

Ondertussen blijft het aantal vacatures op Indeed min of meer op hetzelfde niveau. Ten opzichte van 1 februari 2020 – net voor de gevolgen van de pandemie zich lieten voelen op de arbeidsmarkt – zijn er nu 18% meer jobaanbiedingen. Ter vergelijking: het aantal vacatures voor studentenbanen ligt nu 97% hoger dan toen.

Zoomen we in op enkele belangrijke beroepsgroepen (bouw, onderwijs, productie, schoonmaak en verpleegkunde), zien we dat deze stuk voor stuk naar een (nieuwe) piek van het aantal vacatures toegroeien.

(Indeed)

“Dit zijn beroepen die de impact van COVID stevig hebben gevoeld. Voor productie-arbeiders en voor de bouwsector zitten we al enkele maanden opnieuw op het niveau van voor de pandemie, maar we zien geen explosie in de vacatures zoals dat in bijvoorbeeld verpleegkunde, onderwijs of schoonmaak wel het geval is. Dat heeft er wellicht mee te maken dat die sectoren toch wat moeilijker herstellen van de corona-klap,” besluit Kelly Oude Veldhuis.

Meer