Koreaanse wagens zijn van betere kwaliteit dan… Porsche

Zuid-Koreaanse automerken leveren bij een aankoop van een nieuwe wagen het minste problemen op. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau JD Power. Vastgesteld werd dat Genesis, de luxedochter van Hyundai Motor, in een periode van negentig dagen na aankoop gemiddeld 68 problemen per honderd exemplaren oplevert.

Kia, dat de voorbije twee jaar de lijst aanvoerde, staat met 72 indicenten op de tweede plaats, gevolgd door Hyundai met 74 probleemmeldingen. Daarmee wordt de volledige top drie ingenomen door Zuid-Koreaanse merken. Op de vierde plaats volgt de Duitse sportwagenbouwer Porsche met 79 problemen.

Japanners

In de hele sector worden volgens JD Power op dit ogenblik gemiddeld 93 incidenten gemeld. Dat betekent een daling met vier problemen tegenover vorig jaar. “In het verleden stonden vooral de Japanse merken bekend om hun superieure kwaliteit,” merkt Dave Sargent, hoofdonderzoekers bij JD Power, op. “Hun plaats is nu echter opgenomen door de Zuid-Koreaanse merken.”

Sargent wijst er daarbij op dat een fabrikant zoals Hyundai bij de ontwikkeling van een nieuw model grote aandacht besteedt aan de inbreng van de autobestuurders. “Daardoor kunnen ook een aantal klachten gemakkelijker worden gemeden,” betoogt hij.

“Een groot aantal problemen heeft te maken met design en vooral met elektronica,” zegt Sargent nog. “Mechanische incidenten worden veel minder gemeld dan in het verleden. Vooral infotainment zorgt voor een grote stroom klachten. Deze design-problemen kunnen de bestuurders meer frustreren dan mechanische defecten.”

Eenvoud

De hoge rangschikking van de Zuid-Koreaanse merken en Porsche moet volgens de analist dan ook gedeeltelijk worden toegeschreven aan het feit dat deze merken hun elektronica en infotainment eenvoudig houden. Op die manier worden software-problemen en verwarring vermeden.

Aan het andere einde van spectrum moeten een aantal merken met grote faam worden opgemerkt. De rangschikking wordt afgesloten door het Britse concern Land Rover – eigendom van de Indiase groep Tata Motors – dat gemiddeld 160 klachten laat registreren. Voorlaatste is zustermerk Jaguar, waar 148 problemen worden gemeld.

Net boven de twee Britse merken eindigt het Zweedse Volvo, dochterbedrijf van de Chinese groep Zhejiang Geely, met 122 meldingen. Ook hier bleek het complexe infotainment-systeem de belangrijkste oorzaak van de frustraties. JD Power voegt er wel aan toe dat ook de Duitse groepen BMW en Daimler complexe elektronica hanteren, maar toch minder problemen kennen.

Ook de achteruitgang van Toyota en Honda in de rangschikking moet volgens JD Power vooral aan elektronica-problemen worden toegeschreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20