Volvo wil auto’s slijten met op smartphone gebaseerde abonnementsformule

De Zweedse autobouwer Volvo werkt voor zijn toekomstige vloot aan een model met de verhuur van wagens. Het systeem vertoont veel gelijkenissen met de betaalformules die ook in de smartphone-sector worden gehanteerd. Dat zegt Brett Williams, technologie-specialist van de nieuwssite Mashable.

Williams verwijst daarbij naar de service Care by Volvo die de autoconstructeur eerder al heeft aangekondigd. Met die formule krijgen de consumenten het compacte suv-type XC40 volgens een verhuurmodel, kosten en services inbegrepen, aangeboden. Care by Volvo vergt van de autobestuurder een uitgave van 600 dollar per maand voor een periode van twee jaar. Het aanbod geldt voor een jaarlijkse afstand van 15.000 mijl. “Volvo blijkt met een grotere agressiviteit de implementatie van nieuwe technologieën na te streven dan het merendeel van zijn sectorgenoten,” betoogt Williams. “Die instelling strekt zich zelfs uit tot de manier waarop de Zweedse constructeur zijn auto’s aan de bestuurder wil aanbieden.” “Uiteraard is de verhuur van wagens geen nieuw concept, maar het programma van Volvo valt vooral op door de gelijkenis met de strategieën die door mobiele operatoren worden gehanteerd bij de verkoop van dure smartphones. Daarbij worden de autobestuurders ook aangemoedigd om al na twaalf maanden tot een upgrade naar een nieuw model te beslissen.”

Noodzakelijkheid

“Het contract stelt de chauffeur niet alleen in staat met een gloednieuw suv-model te rijden,” zegt Williams nog. “De klanten krijgen immers ook toegang tot een klantendienst, onderhoud en pechverhelping onderweg.” “Bovendien voorziet het contract ook in de vervanging van een aantal componenten die aan een normale slijtage onderhevig zijn, zoals ruitenwissers en remschijven. In Care by Volvo is tenslotte ook een autoverzekering voorzien.” Klanten die bereid zijn om maandelijks 100 dollar meer te betalen, krijgen nog een aantal specifieke opties aangeboden, zoals bredere wielen en een superieure geluidsinstallatie. Volvo speelt met het aanbod in op de toenemende interesse die bij de consument voor het autodelen kan worden opgetekend. Daarbij wordt gewag gemaakt van een trend waarbij bezit steeds vaker voor gebruik wordt ingeruild. Verhuurmodellen met abonnementen worden door vele autobouwers zowel een opportuniteit als een noodzakelijkheid genoemd. Tot nu toe hebben echter slechts enkele merken, waaronder Cadillac, een reële abonnementsformule op de markt geïntroduceerd. In de meeste gevallen blijft het aanbod ook tot lokale markten – zoals enkele Amerikaanse steden – beperkt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20