Wie vandaag leent voor een woning, moet meer betalen voor een woonlening dan een jaar geleden. Sluit je dan best zo snel mogelijk een hypothecair krediet af om een hogere rentevoet te vermijden?
De periode van extreem lage rentevoeten lijkt definitief voorbij te zijn. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) op het punt staat het geldbeleid te vestrakken, zit de langetermijnrente in de lift. De Belgische tienjaarsrente is sinds de start van dit jaar gestegen van 0,2 naar 1,25 procent. Dat is geen onbelangrijk gegeven, aangezien de banken zich op de langetermijnrente baseren om de hypotheekrente te bepalen. Centrale banken hopen met een strakker geldbeleid de torenhoge inflatie te temperen.
Stijging rentevoeten
De impact van die stijgende langetermijnrente valt meteen op als we naar de gemiddelde rentevoet van een woonkrediet kijken. Begin dit jaar kwam de rente voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de aankoopwaarde van de woning) hoger dan 80 procent uit op zo’n 1,8 procent, leert de rentebarometer van Immotheker. Vandaag is dat al 2,15 procent.
De kans dat het tarief nog verder zal stijgen is relatief groot. Economen verwachten dat de ECB in het vierde kwartaal van dit jaar de rente zal verhogen, na het stopzetten van het opkoopprogramma in het derde kwartaal.
Wachten is niet zonder risico’s
Er zijn intussen wel signalen dat de vastgoedmarkt aan het afkoelen is, maar prijsdalingen laten nog even op zich wachten. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, merkt in een reactie aan Het Nieuwsblad op dat de prijzen minder snel zullen stijgen, maar hij sluit een daling momenteel uit. “Voor een echte vastgoedcorrectie is een katalysator nodig, zoals een recessie”, klinkt het. Hij ziet dat naar eigen zeggen niet meteen gebeuren.
Wachten op een prijsdaling is dus zeker niet zonder risico. Integendeel, je dreigt meer te moeten betalen voor zowel je lening als de woning. Wie overweegt om binnenkort een woning te kopen, wacht met andere woorden best niet te lang om een krediet af te sluiten.
Bovendien doen kredietnemers een goede zaak wanneer de inflatie hoge toppen blijft scheren. Dankzij de automatische loonindexering in ons land stijgen de inkomens en uitkeringen mee met de inflatie, zij het dan wel met wat vertraging. Daardoor nemen de maandelijkse aflossingen een kleinere hap uit het gezinsbudget. Enkel wanneer je een lening met een variabele rentevoet hebt, kan het tarief stijgen. De rentevoet wordt in dat geval aangepast op een vastgelegd tijdstip, bijvoorbeeld jaarlijks.
(am)