Koning Filip betuigt ‘diepste spijt’ aan Congo voor wandaden uit koloniale verleden

In een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi betuigt koning Filip zijn ‘diepste spijt’ voor de gruweldaden die onder het bewind van koning Leopold II werden aangericht.

De timing voor de spijtbetuiging is niet toevallig. Op 30 juni vieren de Congolezen de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. In normale omstandigheden was de koning afgezakt naar Congo, maar het coronavirus trok daar een streep door. De viering in de Congolese hoofdstad is een pak beperkter met eigenlijk geen buitenlandse gasten.

Na de felicitaties met de onafhankelijkheidsverjaardag schrijft de koning expliciet over wat er in het verleden misgelopen is. ‘Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht.’

Geen excuusbrief

‘Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor de wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door de daden van discriminatie, die nog te sterk aanwezig zijn in onze samenleving’, ging koning Filip verder in zijn brief aan de Congolese president. Op Twitter regent het intussen lof voor zijn initiatief.

In het verleden stelden verschillende historici en politici al voor om de koning excuses te laten aanbieden voor de misstanden uit het verleden. Onder impuls van de Black Lives Matter-beweging keerde dat pleidooi terug naar de voorgrond, wat ook de koning niet ontgaan is. Wel gaat het hier om een spijtbrief en geen excuusbrief, waardoor de juridische gevolgen voor ons land minder zwaar zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20