Koning Filip niet naar Kinshasa voor onafhankelijkheidsviering Congo

Naar alle waarschijnlijkheid trekt Koning Filip niet naar de Congolese hoofdstad om 60 jaar onafhankelijkheid te vieren. De reden is niet diplomatiek, maar omwille van het coronavirus.

  • Congo viert z’n onafhankelijkheid. Straks is het zestig jaar geleden dat het land zich losmaakte van België, en dat moet gevierd worden. Toen premier Sophie Wilmès (MR) begin dit jaar drie dagen op bezoek ging bij de nieuwe president Félix Tshisekedi, kreeg die prompt een uitnodiging mee voor de koning, die voor de zestigste verjaardag mocht komen.
  • Het was een goede manier om de diplomatieke spanningen tussen België en Congo wat weg te gommen. De Belgische regering was bijzonder kritisch geweest voor de manier waarop de Congolese verkiezingen waren verlopen. Daarbij won oppositiekandidaat Martin Fayulu, maar werden de resultaten door de clan rond ex-president Joseph Kabila vervalst. Die duwde dan maar ‘derde hond in het kegelspel’ Tshisekedi op de presidentsstoel.
  • Na de ontdooiing in januari, zou in juni dan de 60-jarige viering alles goedmaken.
  • Dat leek normaal gezien wel door te gaan, Congo maakte zich op voor een grootse viering. Maar corona verpest nu dat feestje: heel de viering is een pak beperkter, er zijn eigenlijk geen buitenlandse gasten. Dus meteen geen Belgen, op het einde van de maand, in de Congolese hoofdstad, zo schrijft De Morgen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20