Komt naamswijziging Facebook in gevaar? Jong computerbedrijf kan plannen van Zuckerberg dwarsbomen

De socialemediagigant Facebookt pakte vorige week uit met de aankondiging dat het bedrijf zijn naam zal wijzigen naar Meta. Maar Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, liep misschien te snel van stapel. Een jong computerbedrijf uit Arizona kan alsnog roet in het eten gooien.

Meta, dat is de nieuwe naam die Facebook moet krijgen. Zuckerberg heeft de naamswijziging vorige week aangekondigd tijdens een online conferentie. Die opvallende ingreep moet de centrale positie van het metaverse, de virtuele 3D-werelden van het toekomstige internet, voor het bedrijf van Zuckerberg in de verf zetten.

20 miljoen dollar

Maar nu blijkt dat de bedrijfsnaam Meta reeds bestaat. Dat meldt de nieuwssite Tmz.com. Een computerbedrijf dat ongeveer een jaar geleden het levenslicht zag, draagt namelijk de naam Meta PC. Om de zaken nog erger te maken heeft Meta PC in augustus een aanvraag ingediend om de merknaam “Meta” te registreren.

De twee oprichters Joe Darger en Zack Shutt lieten in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite weten dat ze voor de naam Meta hebben gekozen omdat het verwijst naar alles wat te maken heeft met technologie, gaande van smartphones tot software voor computers. Darger en Shutt hebben het handelsmerk weliswaar nog niet in handen. Ze wachten nog op een goedkeuring.

Ze hebben hoe dan ook een streepje voor op Facebook, die nog maar recent op de proppen kwam met de nieuwe naam. De oprichters van Meta PC hebben wel al laten weten dat ze bereid zijn de merknaam af te staan aan Zuckerberg voor 20 miljoen dollar.

Toenemend aantal volgers Meta PC

Hoe dan ook hebben de plannen van Facebook het computerbedrijf uit Arizona geen windeieren gelegd. Sinds de aankondiging van Facebook heeft het bedrijf het aantal volgers op sociale media fors zien toenemen. Darger en Shutt hebben op Twitter zelfs de spot gedreven met de naamsverandering van Facebook. In een afbeelding die ze gedeeld hebben via de microblogsite zie je hoe Zuckerberg poseert met een computer van Meta PC.

Dominique Dewitte, hoofdredacteur van BusinessAM, stelde zich recentelijk nog de vraag of de naamsverandering veel zoden aan de dijk zal brengen. “Zuckerberg heeft meer nodig dan een naamsverandering”, schreef hij in een opiniestuk. In een rechtszaak over een wet die Facebook in 2018 overtrad, wordt Zuckerberg verantwoordelijk geacht voor het lekken van persoonsgegevens aan derden.

Eerder deze week bleek ook al dat de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s met een soortgelijk probleem kampt. Een kleine Zeeuwse snackbar, genaamd Wendy’s, maakt het voor de keten onmogelijk om zich onder haar eigen naam te vestigen in de Benelux.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20