Komiek John Cleese verontschuldigt zich voor het uitlachen van ‘blanke Engelsen’- of juist niet?

Monty Python-ster John Cleese heeft (opnieuw) voor opschudding gezorgd. Deze keer omdat hij een verontschuldiging tweette.

Cleese excuseerde zich ironisch tegenover ‘blanke Engelsen’ omdat zij zijn mikpunt van spot waren in vroegere sketches. Dit was een reactie op ‘The Simpsons’-stemacteur Hank Azaria, die zich verontschuldigde tegenover de Indiase gemeenschap voor het inspreken van het Indiase personage Apu.

De Britse acteur staat bekend om zijn kritische houding tegenover ‘woke zuurpruimen‘. ‘Woke’ is een term uit de Angelsaksische wereld die de -vaak online- menigte aanduidt die ‘alert is óp en bewust ván maatschappelijke ongelijkheid’. Cleese verwijt deze menigte lange tenen te hebben. Tot hetzelfde wereldbeeld behoort wat andere critici de ‘cancel culture‘ noemen. Cancel culture is ‘een fenomeen waarbij bekende mensen worden geboycot omdat die zich sociaal ongewenst zouden hebben gedragen of geuit’. Dit gebeurt meestal na een storm van kritiek op sociale media, vaak aangevuurd door lieden met woke overtuiging. Het kan ook met terugwerkende kracht gebeuren, over uitingen of gedragingen in series of films van decennia geleden. Zoals in dit geval The Simpsons en Monty Python.

Hieronder de initiële tweet van Cleese.

Cleese repliceerde daarna fijntjes op verschillende tweets die zowel de stormvloed van verontwaardiging voedden als relativeerden.

Azaria

Hank Azaria, die decennialang de winkelier Apu speelde in de tekenfilm, zei eerder dat hij ‘elke Indiase persoon’ in het ‘land wil opzoeken en zijn excuses wil aanbieden’.

Lees ook: Oxford University wil klassieke muziek ‘dekoloniseren’ vanwege te ‘blank-Europees’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20