Analisten verwachten dat koers Bitcoin volgend jaar kan stijgen tot 50.000 dollar

Analisten verwachten dat koers Bitcoin volgend jaar kan stijgen tot 50.000 dollar
Satoshi-standbeeld in Boedapest — Foto van Janos Kummer/Getty Images

2023 was tot nu toe een gunstig jaar voor Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt. Sinds begin dit jaar is de koers gestegen met zo’n 60 procent. Analisten verwacht dat de digitale munt in de loop van 2024 de kaap van 50.000 dollar zal ronden.

Waarom is dit belangrijk?

Na een teleurstellend 2022 heeft Bitcoin opnieuw de wind in de zeilen. Mede door de onzekerheid in de (Amerikaanse) bankensector vinden veel beleggers hun weg terug naar de grootste cryptomunt op de markt.

In het nieuws: door een proces dat bekend staat als “halving” verwachten enkele analisten van het persagentschap Bloomberg dat de BTC-koers volgend jaar zal oplopen tot 50.000 dollar. Dat impliceert een stijging met minstens 81 procent tegenover de huidige waarde.

  • Om de vier jaar vindt er een zogenaamde Bitcoin-halving plaats. Dat proces halveert de beloning voor Bitcoinminers en verkrapt permanent de instroom van nieuwe Bitcoins naar de markten. Vergeet niet: in totaal zullen er uiteindelijk “slechts” 21 miljoen BTC beschikbaar zijn.
  • Historisch gezien leidt de halving tot stevige prijsschokken. De volgende ingreep staat gepland voor april 2024.
  • “De komende halving is momenteel voor ongeveer 50 procent ingeprijsd op basis van eerdere cycli”, zegt Jamie Douglas Coutts, een analist bij Bloomberg. “Bitcoin-cycli bereiken een dieptepunt ongeveer 12-18 maanden voor de halving en de huidige cyclusstructuur lijkt op die uit het verleden, al zijn er veel dingen veranderd. Hoewel het netwerk veel sterker is, heeft Bitcoin nog nooit een langdurige ernstige economische krimp doorgemaakt.”
  • “Bitcoin kan in de toekomst opnieuw een nieuw hoogtepunt bereiken, maar het is onwaarschijnlijk dat de crypto dezelfde groei zal kennen als tijdens vorige cycli. De marktomvang is toegenomen en er is meer concurrentie”, voegt Jacob Joseph, analist bij CCData, eraan toe.

Kaap van 30.000 dollar

Huidige situatie: Bitcoin had onlangs de kaap van 30.000 dollar gerond, maar intussen is de koers gezakt tot iets meer 27.300 dollar.

  • Cryptobeleggers maken zich zorgen dat de Federal Reserve het verstrakkende geldbeleid niet snel zal lossen. Ondanks een afzwakking is de Amerikaanse inflatie (5 procent op jaarbasis) nog altijd ruim een tweevoud van de doelstelling van de centrale bank, zijnde 2 procent.
    • Bovendien zit de kerninflatie in de lift. Die is gestegen van 5,5 procent in februari naar 5,6 procent in maart.
  • Voorts werpt een strengere regelgeving in de VS, in navolging van de teloorgang van het cryptoplatform FTX een schaduw over de cryptosector.

Opmerkelijk: volgens Roy Van Krimpen, hoofd Benelux bij Binance, hoeft een duidelijk regelgevend kader niet nefast te zijn voor de cryptomarkt. Dat zei hij in een gesprek met Business AM naar aanleiding van de cryptowet die het Europees parlement heeft goedgekeurd.

  • “Een cryptowet kan net nieuwe opportuniteiten creëren voor de sector”, merkte hij op. “Net omdat er geen regulering was, was het voor de cryptobedrijven nagenoeg onmogelijk om samen te werken met grote institutionele partijen die wel gereguleerd zijn. Daar komt dus verandering in.”

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.