De zogenaamde ‘koelkastpremie’ van Vlaamse minister voor Energie Melissa Depraetere (Vooruit) blijft voor ophef zorgen, zowel bij de meerderheids- als bij de oppositiepartijen. Vooral Vlaams Belang spaart zijn kritiek niet. Depraetere zelf verdedigt dan weer de maatregel, maar wijst ook naar haar voorganger.
Key Takeaways
- De zogenaamde ‘koelkastpremie’ van Vlaams minister voor Energie Melissa Depraetere (Vooruit) blijkt een groter succes dan verwacht.
- Omdat dat deels komt door misbruik, is er veel ophef over ontstaan, zowel bij de oppositie als bij de meerderheid.
- Depraetere blijft de maatregel echter verdedigen, en voegt er in het Vlaams Parlement ook aan toe dat de regels ondertussen aangepast zijn.
De omstreden koelkastpremie van de Vlaamse regering blijft de Vlaams politiek beroeren. Tijdens de eerste twee weken van dit jaar heeft netbeheerder Fluvius 44.000 koelkastpremies toegekend. Dat zijn er 28.000 meer dan voorzien.
De regels daarvoor waren aanvankelijk heel ruim opgesteld, maar dat zorgde voor misbruik. Sinds begin februari mogen gezinnen maximum maximaal twee verschillende toestellen aanvragen in vijf jaar tijd. Die bonnen blijven bovendien maar 45 dagen geldig, in plaats van twee jaar.
Kritiek van Vlaams Belang
Vlaams Belang is heel kritisch op het nieuws dat er zoveel bonnen zijn uitgedeeld. “Dit is geen sociaal beleid, dit is een klucht. Men gooit belastinggeld te grabbel, zonder enige controle of visie. We waarschuwden hier al voor: als je zomaar bonnen uitdeelt zonder sluitende regels, creëer je misbruik. En zie, dat is exact wat er nu gebeurt”, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans.
“Als men echt wil helpen, moet men structurele oplossingen bieden. De enige echte manier om de energiefactuur betaalbaar te maken, is door de taksen en heffingen op energie te verlagen. In plaats daarvan blijft men rommelen in de marge met lapmiddelen die openstaan voor fraude”, gaat hij verder.
Filip Brusselsmans wijst er verder ook wel op dat de beslissing om de bon uit te breiden genomen is door de vorige minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA). Ook Melissa Depraetere (Vooruit) beklemtoont dat in Het Vlaams Parlement. “Die uitbreiding is er gekomen op vraag van een aantal partijen in de vorige regering, om ervoor te zorgen dat niet enkel mensen die niet werken in aanmerking zouden komen”, legt ze daar uit.
Koelpastpremie vs. Teslapremie
Daarna erkent ze ook wel dat er misbruik is gemaakt van de uitbreiding, maar dat er snel is ingegrepen. “Het is niet zo dat, omdat er 44.000 bonnen zijn aangevraagd, die allemaal zijn ingeruild. Voorlopig zijn er maar 4.000 ingeruild”, relativeert de minister de heisa.
“Dit is een voorbeeld van een sociale premie die bij de juiste mensen terechtkomt: bij mensen die in energiearmoede leven, die het moeilijk hebben. Dat is iets anders dan die ‘Teslapremie’ die door uw partij in de vorige regering is ingevoerd”, richt Melissa Depraetere zich daarna tot Maurits Vande Reyde (Open Vld), die kritiek had op het beleid. “Ik wil de rekening gerust eens maken: hoeveel van dát bedrag terecht is gekomen bij mensen die het niet nodig hadden, maar wel bij uw grote goeroe, Elon Musk? Die premie, 72 miljoen euro, is écht ontspoord.”