KLM schrapt nog eens 1.500 banen

Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM worden nog zo’n 1.500 mensen ontslagen. Dat aantal komt bovenop de 5.000 vertrekkers, onder meer via een vrijwillige vertrekregeling, pensionering en tijdelijke contracten die worden stopgezet.

De nieuwe ontslaggolf, die wel minder groot is dan gisteren gevreesd werd, treft alle personeelscategorieën. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij met de vakbonden voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel in gesprek moet om een sociaal plan te onderhandelen.

KLM-topman Pieter Elbers: ‘We streven naar zo veel mogelijk behoud van banen, maar de brute realiteit is dat we helaas wel actie moeten ondernemen.’ De luchtvaartsector heeft immers harde klappen gekregen door de coronacrisis, geeft Elbers aan. Niet alleen is er simpelweg te veel personeel, de luchtvaartmaatschappij moet ook de kosten terugdringen.

Bij KLM werken zo’n 33.000 voltijds equivalenten. ‘Gezien de hoge mate van onzekerheid’ houdt het bedrijf de mogelijkheid open om het aantal arbeidsplaatsen verder te verminderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20