Klimaatverandering zal verzekeringspremies onroerend goed sterk doen toenemen

De klimaatverandering zal de volgende twee decennia tot een verdrievoudiging van de premies voor verzekeringen op onroerende goederen leiden. Dat staat in een rapport van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

Opgemerkt wordt dat vastgoed de volgende periode meer zal worden blootgesteld aan mogelijk schade door sterkere en meer frequente extreme weersomstandigheden, stijgende zeeën en bosbranden, veroorzaakt door veranderingen in het wereldklimaat die door de mens worden veroorzaakt.

Dat grotere risico zal volgens Swiss Re de vraag naar bescherming voor gebouwen en infrastructuur sneller doen toenemen dan in andere segmenten van de verzekeringsindustrie.

Verdrievoudiging

Die trend zal een versterking betekenen voor de verschuivingen die op lange termijn worden verwacht door de toenemende verstedelijking van de wereld en de stijgende welvaart in opkomende economieën.

Volgens de studie van Swiss Re zullen de premies van herverzekeringen voor onroerend goed en ongevallen over een periode van twintig jaar samen meer dan verdubbelen tot 4,3 biljoen dollar (3,6 biljoen euro). Wanneer echter alleen naar onroerend goed wordt gekeken, wordt bijna een verdrievoudiging in het vooruitzicht gesteld.

“Vastgoed zal tegen het einde van volgend decennium jaarlijks 1,3 biljoen dollar aan premies leveren”, merkt het rapport op. “Daarmee vertegenwoordigt die sector 29 procent van alle premies die in de wereldwijde verzekeringsindustrie worden betaald. Vorig jaar bedroeg dat aandeel nog ongeveer 25 procent.”

Nu er meer mensen zich in de stad vestigen en de welvaart in opkomende economieën toeneemt, hebben meer woningen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en andere kritieke infrastructuur bescherming nodig. De premies voor vastgoed bedroegen vorig jaar ongeveer 450 miljard dollar.”

Autoverzekering

Het aandeel van de premies van autoverzekeringen daarentegen zal tijdens hetzelfde tijdsbestek naar verwachting van 42 procent naar ongeveer 32 procent dalen, terwijl het aantal vervoermiddelen de volgende periode nochtans sterk zal toenemen.

“Enerzijds zullen door de stijgende welvaart in opkomende economieën meer mensen zich een auto kunnen veroorloven”, merkt de herverzekeraar op. “Aan de andere kant zullen nieuwe technologieën zoals geassisteerd rijden en nieuwe vormen van mobiliteit – scooters, e-bikes en deelwagens – de vraag naar verzekeringen verminderen.”

“De premies voor autoverzekeringen zullen naar verwachting tegen het einde van volgend decennium een verdubbeling tot ongeveer 1,4 biljoen dollar kennen. Vorig jaar werd immers een bedrag van 766 miljard dollar geregistreerd.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20