Klimaatverandering bedreigt theeplantages

Onrust bij de Britten: de toekomst van hun geliefde kopje thee staat op het spel. Boosdoener is de klimaatverandering die de temperatuur in een aantal belangrijke productielanden doet stijgen en dus de optimale omstandigheden voor theeplantages bedreigt, zo blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd.

In geen enkel ander land ter wereld wordt er zoveel thee per inwoner gedronken als in het Verenigd Koninkrijk of in Ierland. Zowat de helft van de zwarte thee in het VK komt uit Kenia. Maar uit een rapport van de ngo Christian Aid blijkt nu dat dat Afrikaanse land als gevolg van de klimaatopwarming meer te maken zal krijgen met zware regenval, periodes van droogte en stijgende temperaturen.

Moeilijke omstandigheden

Hierdoor zouden de gebieden met de beste omstandigheden voor theeproductie in Kenia tegen 2050 met een kwart verminderen. De gebieden met middelmatige groeicondities zouden met meer dan een derde afnemen. Hetzelfde fenomeen doet zich ook voor in andere belangrijke theeproducerende landen, zoals Sri Lanka en China, dat de grootste leverancier van groene thee is.

Door meer regen vermindert de kwaliteit van de theeblaadjes en verandert de smaak, waarschuwt het rapport. Ook de gezonde eigenschappen van thee nemen erdoor af. De waarschuwing komt er aan de vooravond van een G7-meeting volgende maand, die voorgezeten wordt door de Britse premier Boris Johnson en in het teken staat van onder meer de klimaatverandering. Eind dit jaar vinden in Glasgow de UN COP26-onderhandelingen plaats.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20