Einde van de inflatie? CEO’s waarschuwen dat de klimaatopwarming de prijzen opnieuw de hoogte kan injagen

De inflatie in zowel de Verenigde Staten (VS) als de Europese Unie zwakt af. Gehoopt wordt dat er de komende maanden een vervolg wordt gegeven aan de zogenaamde desinflatie. Maar de klimaatopwarming zou wel eens roet in het eten kunnen gooien, leert een rondvraag van het advieskantoor PwC bij meer dan 4.000 CEO’s.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks de recente afzwakking van de inflatie blijft die hoge toppen scheren. In de Verenigde Staten ligt onder meer een zeer krappe arbeidsmarkt aan de basis van de geldontwaarding, terwijl in onze contreien de energieprijzen en intussen ook de voedselprijzen (door de zogenaamde tweede-ronde-effecten) een opwaartse impact hebben op de consumentenprijzen.

In het nieuws: Uit een rondvraag van PwC bij 4.410 CEO's uit 105 landen blijkt dat het merendeel van hen vreest dat de klimaatopwarming in zekere mate een impact zal hebben op de kosten.

  • 50 procent van respondenten verwacht dat de klimaatopwarming binnen 12 maanden een matige tot zeer grote impact zal hebben op hun kosten.
  • 36 procent gaat uit van een bescheiden impact op hun kosten en 13 procent verwacht totaal geen impact van de klimaatverandering.
  • CEO's in China voelen zich bij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer