Key takeaways
- Een coalitie van klimaatexperts wil de structuur en werking van VN-klimaattoppen hervormen.
- Ze stellen strengere criteria voor gastlanden voor en een beperking van de invloed van lobbyisten voor fossiele brandstoffen.
- Deskundigen roepen op tot meer transparantie, verantwoording en frequentere bijeenkomsten om sneller actie te kunnen ondernemen op klimaatgebied.
Een coalitie van vooraanstaande klimaatexperts, waaronder figuren als Ban Ki-moon, Mary Robinson, Christiana Figueres en Johan Rockström, pleit voor substantiële veranderingen in de structuur en werking van VN-klimaattoppen. Ze stellen dat deze conferenties, die vaak worden bekritiseerd omdat ze worden gedomineerd door belangen van fossiele brandstoffen, de wereldwijde klimaatcrisis niet langer effectief aanpakken.
De experts roepen op tot strengere criteria voor gastlanden, zodat ze kunnen aantonen dat ze zich willen inzetten voor het uitbannen van fossiele brandstoffen en het bereiken van de doelen die zijn vastgelegd in het Akkoord van Parijs. Ze stellen ook voor om de invloed van lobbyisten voor fossiele brandstoffen binnen deze topontmoetingen te beperken. Er is bezorgdheid geuit over de onevenredige aanwezigheid van vertegenwoordigers van de industrie op evenementen zoals COP29, waar meer dan 1.700 lobbyisten van fossiele brandstoffen aanwezig waren, zelfs meer dan het aantal afgevaardigden die de tien meest kwetsbare landen voor klimaatverandering vertegenwoordigen.
Voorstellen voor hervorming
Het rapport van de experts benadrukt de behoefte aan meer transparantie en verantwoording binnen de topconferenties, en dringt er bij de VN op aan om de procedures te stroomlijnen en de stem van ontwikkelingslanden te versterken. Ze stellen ook voor om vaker bijeen te komen om sneller actie te kunnen ondernemen op klimaatgebied. Deze oproep tot hervorming komt op het moment dat er onderhandelingen plaatsvinden in COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan, waar de grote afhankelijkheid van het gastland van fossiele brandstoffen tot controverse heeft geleid.
Financiële oplossingen
De discussies op de top gaan onder andere over het veiligstellen van 1 biljoen dollar (950 miljard euro) per jaar tegen 2030 om ontwikkelingslanden te helpen bij het aanpakken van de klimaatproblemen. Er wordt echter maar langzaam vooruitgang geboekt door onenigheid over de bijdragen van ontwikkelde en opkomende economieën zoals China. Actievoerders eisen dat vervuilers verantwoordelijkheid nemen voor hun ecologische voetafdruk, terwijl verschillende rapporten wijzen op het potentieel van nieuwe financieringsmodellen, zoals belastingheffingen op cryptocurrencies, plastic, vliegreizen, of een vermogensbelasting van 2 procent, om de financieringskloof te dichten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!