Kleurcodes voor reizen worden toch herbekeken

Voor u op vakantie vertrekt en voor u terugkomt, moet u nakijken welke kleurcode uw vakantieland heeft. Ingewikkeld, maar het systeem wordt nu herbekeken.

Elke regio kreeg tot nu toe een kleurcode, die u kon raadplegen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Maar de regeling is te ingewikkeld of te omslachtig en wordt aangepast. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid aan HLN.

Celeval

‘De procedure wordt morgen aangepast’, zegt Vinciane Charlier, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid. Celeval, dat is de federale evaluatiecel, zit opnieuw samen en Steven Van Gucht, viroloog en tijdelijk voorzitter van Celeval, zal dan meer informatie geven over wat er beslist wordt.

Het afgelopen weekend ontstond er commotie toen Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Zwitserland, specifiek de regio rond het Meer van Genève, op code rood zette. Ook inbegrepen waren de steden Genève, Lausanne en Montreux, stuk voor stuk populaire wandelbestemmingen. De Zwitserse overheid was niet bijster opgezet met die beslissing.

Code rood

Concreet betekent een code rood dat u na terugkeer 14 dagen in quarantaine moet en verplicht een coronatest moet laten afnemen.

Naast Genève moesten ook toeristen uit stukken van Frankrijk, Spanje, Bulgarie en Roemenië hun reisplannen aanpassen. Wie op het punt stond om naar een rode regio te vertrekken, werd gevraagd om die plannen te herzien. Wie onverhoeds uit een rode regio kwam, moest dus de quarantaine respecteren.

Wie uit het buitenland terugkeert moet sowieso ook een Passenger Locator Form invullen. Alle informatie daarover kan u hier terugvinden.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20