“Kleine modulaire kernreactoren kunnen steenkoolcentrales een nieuw doel geven”

Het Amerikaanse bedrijf Holtec, een fabrikant van onderdelen voor kernreactoren, heeft recent een “technische doorbraak” aangekondigd. Een innovatie van zijn mini-kernreactoren (SMR’s) zou het mogelijk maken om de apparatuur van buiten dienst gestelde kolencentrales te behouden.

Waarom is dit belangrijk?

Door de toenemende bezorgdheid over de nefaste effecten voor het milieu, overwegen energieproducenten om duizenden steenkoolcentrales voortijdig te sluiten en te ontmantelen. Dat zou echter een ernstige verstoring van de globale energie-infrastructuur betekenen: steenkool voorziet immers nog steeds in meer dan de helft van de wereldwijde energiebehoefte. Zo’n disruptie kan niet alleen met de fluctuerende stroomproductie van zon en wind worden opgelost.

In het nieuws: Holtec International stelt dat de “meeste fysieke activa” van steenkoolcentrales kunnen behouden blijven door hun kolengestookte ketels te vervangen door de “schone” stoom van de kleine modulaire reactor SMR-160. Het bericht werd opgepikt door de industriesite World Nuclear News.

  • De innovatie behelst het gebruik van meertrapscompressoren die de relatief lage stoom van de SMR-160 kunnen opvoeren tot de hoge druk en oververhitting vereist om de turbogenerator van een
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer