(Kleine) lening aangaan in enkele stappen

Een kleine afsluiten is een prima manier om onverwachte kosten op te vangen. Andere benamingen voor een kleine lening zijn: minilening en flitskrediet en het betreft een leenvorm waarbij je slechts een zeer beperkt geldbedrag kunt lenen dat bovendien al na erg korte looptijd weer (samen met een relatief hoge leenvergoeding) terugbetaald dient te worden aan de kredietverstrekker. Een kleine lening is weliswaar een vrij dure manier om geld te lenen, maar kan wel een uitstekende oplossing zijn als je bijvoorbeeld een dringende betaling uit moet voeren, maar je salaris nog even op zich laat wachten. Hierbij kun je denken aan de reparatie van een defecte koelkast of wasmachine die dringend hersteld of vervangen moet worden.

Stappenplan voor het aanvragen van een kleine lening

Het aanvragen van een kleine lening is weliswaar in enkele stappen gebeurd, maar zal desondanks toch de nodige aandacht van je vragen (als je tenminste niet onnodig veel leenkosten wilt gaan betalen over het geld dat je op deze manier gaat lenen). Wanneer je de volgende stappen opvolgt, zul je dan ook op een veilige en verantwoorde manier geld kunnen lenen in de vorm van een kleine lening.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

 • Ga op zoek naar kredietverstrekkers die kleine leningen aanbieden: de meeste aanbieders van deze leenvorm zijn te vinden op het internet waardoor je het meeste succes zult oogsten als je online je zoektocht gaat beginnen. Met behulp van een zoekmachine, zoals Google, kun je immers gemakkelijk kredietverstrekkers vinden die kleine leningen verstrekken.
 • Check de betrouwbaarheid van de kredietverstrekkers door eveneens met behulp van een zoekmachine klantbeoordelingen en reviews te vinden. De mening van klanten van een bepaalde kredietverstrekker zal namelijk veel meer zeggen dan de verkooppraatjes van de aanbieder zelf. Bij het beoordelen is het prettig als er een heleboel klanten hun mening hebben gegeven en je dus je conclusies niet hoeft te trekken op basis van slechts een handjevol klantbeoordelingen of reviews. Overdreven positieve reviews dien je, evenals de extreem negatieve beoordelingen, vrijwel direct opzij te schuiven omdat deze het beeld dat je krijgt van een kredietverstrekker te sterk zullen beïnvloeden. Beter besteed je ruimschoots aandacht aan de meer gemiddelde reviews zodat je zowel de plus- als de minpunten op een objectieve manier kunt bekijken.
 • Uitvoeren van leensimulaties en/of het aanvragen van offertes voor kleine leningen van meerdere kredietverstrekkers die je eerder betrouwbaar hebt bevonden. Op de meeste websites van kredietverstrekkers die kleine leningen aanbieden zal je de mogelijkheid worden geboden om een online offerte aan te vragen, en steeds vaker eveneens om voordien een leensimulatie uit te voeren. Zowel bij het uitvoeren van een simulatie als bij het aanvragen van een online offerte hoef je alleen maar de gevraagde gegevens digitaal in te vullen om binnen een paar minuten een resultaat op je beeldscherm te krijgen (maar dikwijls ook in de vorm van een e-mail toegestuurd te krijgen).
 • Vergelijk de kleine leningen van meerdere betrouwbare kredietverstrekkers om op die manier te bepalen op welke manier je op de meest gunstige manier snel geld kunt lenen. Hierbij dien je niet alleen te letten op de leenkosten die in rekening gebracht zullen worden door de kredietverstrekker, maar ook naar de looptijd van de kleine leningen en de overige voorwaarden die aan het afsluiten en het aflossen van deze leenvorm zijn verbonden. Verder is het eveneens essentieel dat je op de hoogte bent van de gevolgen van het niet op tijd voldoen aan de betalingsverplichtingen van een kleine lening.
 • Vergelijken van meerdere kleine leningen via vergelijkingswebsites is eveneens een weg die je kunt bewandelen als je snel geld wilt lenen tegen zo mijn mogelijk kosten. Op een vergelijkingswebsite worden namelijk de (leen)producten van verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. Hierbij wordt doorgaans vooral gelet op de leenvergoeding en de looptijd die aan een bepaalde kleine lening zijn verbinden. De algemene voorwaarden van deze leningen worden in de regel slechts beknopt, of helemaal niet, bij de vergelijking betrokken. Het is echter wel essentieel dat je deze zelf gaat vergelijken om achteraf niet voor vervelende verrassingen te komen staan.
 • Het definitief aanvragen van een kleine lening kan in de regel ook digitaal gebeuren. De procedure die je hiervoor dient te volgen lijkt in een heleboel opzichten erg veel op het uitvoeren van een leensimulatie en het aanvragen van een offerte. Het enige verschil is echter dat je naast het digitaal doorgeven van informatie aan de kredietverstrekker ook bepaalde bewijsstukken mee dient te sturen. De bewijsstukken moeten immers aantonen dat je inderdaad de persoon bent die je zegt te zijn en dat je over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt om de kleine lening (samen met de verschuldigde leenvergoeding) op tijd en volgens de overeengekomen afspraken terug kunt betalen.
 • De beoordeling van de aanvraag voor een kleine lening door de kredietverstrekker zal vrijwel direct in gang worden gezet als de leenaanvraag is binnengekomen. De kredietverstrekker zal op de eerste plaats nagaan of je al eerder een kleine lening aan hebt gevraagd en of je deze naar behoren af hebt gelost.
  • Indien je al eerder op deze manier geld hebt geleend bij deze kredietverstrekker dan zal je leengeschiedenis (en vooral de afbetaling van de kleine lening) een grote rol spelen bij de beoordeling van je vermogen om ook deze schuld terug te betalen. Indien je in het verleden problemen had met de terugbetaling van een kleine lening dan zal de kredietverstrekker je waarschijnlijk dit keer geen geld meer willen lenen, terwijl een eerdere correcte aflossing er juist voor zal zorgen dat je ook nu weer snel geld in handen zult krijgen.
  • Wanneer je voor de eerste keer bij een kredietverstrekker een aanvraag voor een kleine lening indient, dan zal deze aan de hand van je persoonlijke- en financiële gegevens een inschatting maken van je terugbetalingscapaciteit. Op basis van de uitkomst van deze inschatting zal er dan een kleine lening aan je toe worden gekend of zal je aanvraag hiervoor juist worden afgewezen.

Uitsluitsel over de aanvraag van een kleine lening

Vaak zul je al binnen een paar uur tot een dag uitsluitsel krijgen met betrekking tot de aanvraag die je in hebt gediend voor een kleine lening. Het is mogelijk om binnen deze korte tijdspanne al een antwoord te geven op je leenverzoek omdat de kredietverstrekker niet wettelijk verplicht is om je aanvraag eerst bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te toetsen. Bovendien zal vrijwel de gehele aanvraagprocedure voor een kleine lening digitaal verlopen waardoor er een heleboel tijd kan worden gewonnen. Direct na ontvangst kan de kredietverstrekker namelijk aan de slag met het maken van een inschatting. De benodigde gegevens hebt je immers ook al digitaal verstrekt.

Het maken van een inschatting van zowel bestaande- als nieuwe klanten zal eveneens zonder omhaal plaats kunnen vinden en in de regel niet erg veel tijd in beslag hoeven nemen. Voor een kredietverstrekker is het dan ook meestal binnen enkele uren duidelijk of je een geschikte kredietnemer bent, of dat de gevraagde kleine lening toch beter niet aan je verstrekt kan worden. De beslissing die de kredietverstrekker neemt ten aanzien van je aanvraag zal dan ook vaak binnen een zeer korte tijd aan je mede worden gedeeld (telefonisch, per sms of per mail).

Het overmaken van de kleine lening op je bankrekening

Nadat je een positief antwoord hebt ontvangen met betrekking tot de aanvraag voor een kleine lening, krijg je eveneens digitaal de leenovereenkomst in tweevoud toegestuurd. Zodra je deze overeenkomst aandachtig door hebt gelezen, en je uiteraard akkoord gaat met de voorwaarden die erin vermeld staan, kun je je je handtekening onder allebei de exemplaren plaatsen. Een ondertekent document dien je in je eigen administratie te bewaren, terwijl je het andere zo snel mogelijk retourneert aan de kredietverstrekker.

De kredietverstrekker zal dan het bedrag, dat je leent in de vorm van de gekozen kleine lening, overmaken op je bankrekening. In de regel zal dit gebeuren door middel van een zogenaamde spoedbetaling. De kosten die aan een dergelijke spoedbetaling zijn verbonden, zullen uiteraard bij de totale leenvergoeding op worden geteld en dus altijd voor rekening van de kredietnemer komen.

Conclusie

Het aangaan van een kleine lening zal in de regel niet erg moeilijk zijn, maar dat wil niet zeggen dat je blindelings op de eerste de beste aanbieding in moet gaan. Door niet eerst de kosten en voorwaarden van verschillende kleine leningen met elkaar te vergelijken, kun je immers te maken krijgen met onnodig hoge leenkosten en/of met ongunstige leenvoorwaarden. Het maken van een goede vergelijking van meerdere kredietverstrekkers en hun (leen)producten is dan ook de sleutel tot het veilig en verantwoord geld lenen.

Voordat je een kleine lening definitief af gaat sluiten dien je dan ook absoluut zeker te weten dat:

 • de kredietverstrekker betrouwbaar is,
 • je geld leent tegen zo laag mogelijke kosten,
 • je geld leent tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden,
 • je de afgesloten kleine lening volgens de gemaakte afspraken terug kunt betalen.

Maar zelfs wanneer je van dit alles volledig zeker bent, is het goed om ook alternatieven in overweging te nemen, zoals een uitgave tijdelijk uitstellen en sparen totdat je over voldoende financiële middelen beschikt om een bepaalde betaling uit te kunnen voeren. Geld lenen kost namelijk altijd geld, maar door een kleine lening aan te gaan, dien je zelfs te rekenen op zeer forse leenkosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20