Kleine bedrijven kloppen massaal aan bij vrienden en familie voor vers geld

Tienduizenden zelfstandigen en kleine bedrijven hebben recentelijk zelf vers kapitaal in hun onderneming gepompt, of klopten daarvoor aan bij vrienden en familie.

Dat blijkt uit de enquêtes van de werkgeversorganisaties die gebundeld worden door de Economic Risk Management Group (ERMG), een crisiscel binnen de Nationale Bank. Een op de vier zelfstandigen en een op de vijf kleine ondernemingen (minder dan 10 werknemers) hebben sinds maart vorig jaar een beroep gedaan op een kapitaalinjectie door de eigenaar, familie of vrienden. Met het verse geld hopen de ondernemers de coronacrisis te kunnen overbruggen.

De eigen directe omgeving is daarmee de belangrijkste bron van extra financiële zuurstof voor kleine ondernemingen, meer dan bancair krediet, langere looptijden voor leveranciers of kortere vervaldata voor klanten. Een kapitaalinjectie door een publieke of private investeringsmaatschappij, of door een andere onderneming, werd bijna niet vermeld.

Het kan weinig verrassen dat vooral de zwaarst getroffen bedrijfstakken, horeca, entertainment en logistiek kapitaal bijtankten.

Risico op faillisement

Ondanks de bijkomende financiering blijven de zelfstandigen en de kleine ondernemingen nog steeds kampen met liquiditeitsproblemen en een hoog faillissementsrisico, waarschuwt de ERMG. Vorig jaar waren er nog verbazend weinig faillissementen.

Bij de zelfstandigen en kleine ondernemingen zegt 40 procent van de respondenten nog steeds met liquiditeitsproblemen te kampen. Circa 9 procent geeft aan dat ze in een faillissementsprocedure zitten of die procedure in de komende zes maanden willen opstarten.

Lees ook: CEO Belfius: Faillissementen? Hebben we niet te veel horeca in België?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20