CEO Belfius: ‘Faillissementen? Hebben we niet te veel horeca in België?’

De grote baas van Staatsbank Belfius, Marc Raisière, heeft het aan de stok met de PS.

  • Was het een verspreking, of meende hij het echt? Marc Raisière, de CEO van Belfius, ging in Trends-Tendances nogal fel door op de gevolgen van de crisis voor de horeca. “Natuurlijk zullen er faillissementen komen. Maar hebben we niet te veel cafés en restaurants in België. En waren die allemaal rendabel, zonder in het zwart te werken? De economie heeft soms behoefte aan een golf van opkuisen.”
  • Die woorden zijn zeer zwaar gevallen bij de sector van de horeca in Franstalig België, die spreken over een “arrogante” en “brutale aanval”. Daarom roept de sector, via Horeca Wallonie, op “aan de andere banken in België om ons een voorstel te doen, aangepast aan de horeca, zowat we collectief van bank kunnen veranderen“.
  • Maar vervelender voor Raisière is dat de zaak politiek een staartje krijgt. “Een dergelijke minachting van een baas van een bank, een overheidsbank dan nog, is onaanvaardbaar. De rol van een bank is net om de echte economie te ondersteunen, en het lokale economisch weefsel te versterken, niet haar vertegenwoordigers te beledigen”, zo laat de Kamerfractie van de PS weten. Fractieleider Ahmed Laaouej (PS) roept Raisière op “om zo snel mogelijk de sector van de horeca te ontvangen” en “hen zijn steun te geven”.
  • Het is algemeen geweten dat de CEO van Belfius nogal stevige steun genoot van de vorige premier, Charles Michel (MR), en heel de Franstalige liberale tak in de federale regering. Maar met de exit van Michel en ook Didier Reynders (MR) zijn de verhoudingen verschoven. En het is duidelijk dat de PS niet langer de Belfius-CEO een vrijgeleide wil geven.
  • De Belgische overheid is 100 procent aandeelhouder van Belfius, de bank die ontstond uit de assen van Dexia. De overgebleven bad bank hangt nog als een molensteen rond de nek van de overheid, en dus de belastingbetaler. Maar de ‘goede’ bank, zou op een bepaald moment opnieuw naar de beurs kunnen. Die operatie ging niet door onder de vorige regering. Het is afwachten wat de plannen zijn van Petra De Sutter (Groen), minister van Overheidsbedrijven.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20