Kim Yo-jong, de minder discrete zus van Kim Jong-un

Niemand weet zeker of Kim Jong-un overleden is of niet, maar zijn gezondheidstoestand haalt wel de voorpagina’s van internationale media door een operatie die slecht zou zijn afgelopen. Alle ogen zijn nu gericht op zijn mogelijke opvolging. Een van de namen is Kim Yo-jong, de jongste zus van de Noord-Koreaanse dictator.

Verschillende Zuid-Koreaanse media schrijven dat Kim Jong-un in goede gezondheid verkeert. Volgens anderen, die zich voornamelijk baseren op bronnen uit Hongkong, ligt hij dan weer op zijn sterfbed. Het is niet de eerste keer dat de dood van de grootste fan van Dennis Rodman wordt aangekondigd, dus voorzichtigheid is geboden.

De waarheid, zoals getweet door Frans Korea-expert Antoine Bondaz, is dat we ‘niets weten over de echte toestand van Kim Jong-un’.

De onderzoeker maakt zich wel zorgen over de mogelijke dood van de Noord-Koreaanse leider omdat die de ‘doos van Pandora’ zou openen. Op dit moment weten wereldleiders ongeveer wat ze hebben aan Kim Jong-un en geopolitieke onzekerheid is nooit een voordeel.

Maar dat houdt overheden en specialisten niet tegen om te speculeren en namen naar voren te brengen. De kinderen van Kim Jong-un zijn nog te jong en zijn halfbroer Kim Jong-nam, die in ongenade was gevallen, werd in 2017 vergiftigd teruggevonden in Kuala Lumpur in Maleisië. Zijn oudere broer lijkt geen interesse te hebben en is ook geen prioriteit, zoals blijkt uit de benoeming van Kim Jong-un in 2011.

Favoriet

Een Japanse krant denkt te weten wie de favoriet is: Kim Yo-jong, zijn jongste zus, zou officieel als opvolger benoemd zijn door het hoogste partijorgaan.

Ze verjaart op 26 september 1987 en is dus net iets ouder dan 30 jaar. Ze liet zich al eens zien op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Seoel in 2018, toen het tijdelijk iets beter ging tussen de twee landen. Ze zat ook telkens op de eerste rij bij de twee ontmoetingen die Kim Jong-un had met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontkent trouwens in alle toonaarden de dood van zijn ‘vriend’.

Tijdens de Olympische Winterspelen in 2018. – epa

We weten ook dat het land al 70 jaar geregeerd wordt door een 5.000 jaar oude dynastie, waarvan de familie Kim de erfgenaam is. Kim Yo-jong werkt zich al enkele jaren naar boven in de cenakels van de partij. In 2017 werd ze plaatsvervangend lid van het Politbureau, het beslissingsorgaan van de Arbeiderspartij.

Vrouw

Ze ging naar school in Zwitserland, net als haar oudere broers. Kim Yo-jong, die niet verrassend wordt omschreven als ‘de machtigste vrouw van Noord-Korea’, bleef de echelons beklimmen en steeds belangrijker taken opnemen. Ze is nu de belangrijkste adviseur van haar broer en heeft zijn volledige vertrouwen.

Maar het feit dat ze een vrouw is, kan een hindernis zijn in Noord-Korea, een land dat mannelijkheid verheerlijkt. Ze zal dus zeker nog haar best moeten doen om het centrale apparaat van de partij te overtuigen.

Over macht wordt tenslotte onderhandeld. ‘Het is niet genoeg om de zoon van te zijn. Macht wordt stroomopwaarts onderhandeld met elites die vooral hun voorrechten willen behouden’, zegt Antoine Bondaz in de Franse krant Les Echos.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20