Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 03 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Kim Jong-un is terug, en hij wil opnieuw met kernwapens experimenteren

Logo Business AM
Politiek

25/05/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. - KCNA

Kim Jong-un is voor het eerst in drie weken opnieuw in het openbaar verschenen. De Noord-Koreaanse dictator maakte na een wekenlange afwezigheid zijn rentree door te zinspelen op het uitbreiden van zijn kernwapenarsenaal.

Volgens het staatspersbureau KCNA hield de Noord-Koreaanse ‘Opperste Leider’ een bijeenkomst met zijn belangrijkste generaals over het ‘verhogen van de nucleaire afschrikking voor oorlog’. Eerder dit jaar liet Kim al vallen dat hij aan nieuw wapentuig werkt.

Mysterieuze afwezigheid

Zijn aanwezigheid op de vergadering was zijn eerste publieke optreden dat werd gemeld door Noord-Koreaanse media in drie weken. Daarvoor was hij ook wekenlang afwezig van het openbare leven, wat de geruchtenmolen deed draaien over mogelijke gezondheidsproblemen, of zelfs zijn overlijden.

Maar Kim zou nu dus terug zijn om zijn nucleair arsenaal uit te breiden. Behalve zijn voornemen om de nucleaire afschrikking van zijn land te versterken, zou hij ook Ri Pyong-chol de leiding hebben gegeven over zijn militaire staf. Ri was tot dusver verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nucleaire wapens en de raketten om ze te vervoeren. Volgens het persbericht van KCNA werd ook generaal Pak Jong-chon gepromoveerd tot maarschalk.

Beide heren waren verantwoordelijk voor het uitbreiden van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, het speerpunt van Kim Jong-uns beleid toen hij de dictatoriale fakkel van zijn vader overnam in 2011.

Hun beider promotie kan een aanwijzing zijn voor de nucleaire ambities die Noord-Korea de komende maanden en jaren tentoon wil spreiden. Verder heeft het persbericht van de KCNA het over het ‘opschalen van het vermogen om buitenlandse mogendheden die een bedreiging vormen op militaire wijze af te schrikken’. Het persagentschap is een propaganda-instrument van de Noord-Koreaanse overheid. Over het feit dat Kim Jong-un in goede gezondheid een vergadering heeft voorgezeten dit weekend is het dus geen betrouwbare bron. Het is wel de voornaamste spreekbuis van het regime. De nucleaire intenties die naar voren geschoven worden door KCNA, reflecteren dus wel de ambities van Noord-Korea.

Diplomatiek luchtkasteel

Tot begin 2020 had Noord-Korea twee jaar lang geen nucleaire wapens of langeafstandsraketten meer getest. Dat had Amerikaans president Trump verkocht als een diplomatieke overwinning, nadat beide staatshoofden elkaar tweemaal ontmoetten. De bedoeling van die gesprekken was dat Pyongyang zijn kernwapens zou opgeven, in ruil voor een verlichting van de Amerikaanse sancties op Noord-Korea. Tijdens beide ‘onderhandelingen’ werd echter nooit iets noemenswaardig op papier gezet.

Sinds het begin van het jaar spreekt Kim weer over het bouwen van nieuwe kernbommen en langeafstandsraketten. Dat voornemen werd door de aankondigingen van dit weekend kracht bijgezet.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks