Onduidelijkheid over gezondheid Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou in het ziekenhuis zijn opgenomen en ‘in ernstig gevaar’ verkeren. Dat beweren althans de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het nieuws werd eerst gebracht door de Amerikaanse televisiezender CNN op basis van een anonieme bron bij de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Kim was vijf dagen geleden, op 15 april, al afwezig op de viering voor de verjaardag van zijn overleden grootvader Kim Il-sung. Dat zette de geruchtenmolen in gang over zijn gezondheidstoestand.

Volgens het persagentschap Reuters, dat regeringsbronnen citeert, was hij vier dagen eerder nog gezien op een overheidsbijeenkomst, maar een dag later opgenomen in het ziekenhuis voor een ‘cardiovasculaire operatie’. Hij zou nu verdere behandeling ondergaan.

Geen bevestiging

Het nieuws wordt niet bevestigd door buurland Zuid-Korea. Daar klinkt het dat er ‘niets te bevestigen’ valt en dat er ‘niets speciaals opvalt in Noord-Korea’. Het is sowieso niet de gewoonte dat er veel info wordt gegeven over Noord-Korea, dat zich afsluit van de wereld.

Onduidelijkheid troef dus. De markt anticipeert al op een regimewissel in de communistische dictatuur en stuurde de Aziatische munten kort lager. De Koreaanse won ging even 1,1 procent lager tegenover de dollar en bengelt nu rond 0,7 procent lager. Ook andere Aziatische munten gingen licht in het rood.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20