Trump zaait twijfels over topontmoeting met Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump wilde dinsdag niet bevestigen dat de geplande topontmoeting op 12 juni in Singapore met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un door zal gaan.

Trump legt de schuld daarvoor bij China. Onlangs reisde Kim Jong-un voor de tweede keer op een maand tijd naar China af, waarna de Noord-Koreaanse attitude tegenover de VS begon te veranderen, aldus Trump: “Ik kan niet zeggen dat ik daar blij mee ben.” Trump wil van Kim de toezegging dat hij zijn kernarsenaal volledig zal ontmantelen. Maar Kim lijkt op een andere golflengte te zitten.

Het Libische model

De Noord-Koreanen nemen het niet dat John Bolton, de Amerikaanse veiligheidsadviseur die recent werd benoemd ter vervanging van H.R. McMaster, zijn voorkeur heeft uitgesproken voor “een denuclearisering van Noord-Korea naar het model van Libië.”

Zowel de VS als Noord-Korea lijken het begrip ‘denuclearisering’ op een totaal verschillende manier in te vullen, want Pyongyang is niet vergeten dat Muammar Khadaffi in een door de Navo gesteunde revolutie door opstandelingen werd vermoord.

Trump begint blijkbaar te beseffen dat de inzet van de topontmoeting en de risico’s die ermee gepaard zijn vooral voor hem enorm groot is omdat hij – veel meer dan Kim – gezichtsverlies kan lijden. 

Hoe een gesloten regime openen zonder gevolgen voor zijn leiders?

De economische hulp en vooruitgang die Kim worden aangeboden blijven een magere compensatie voor “little rocket man.” Waarom anders zouden zowel Kim als zijn grootvader hebben geweigerd het Chinese economische model te volgen dat honderden miljoenen Chinezen uit de armoede heeft gehaald? Dat model heeft spectaculaire economische groei voortgebracht, terwijl het leiderschap steviger in het zadel zit dan ooit tevoren.

Toch is het amper denkbaar dat een gesloten regime zoals dat in Pyongyang zulke stap zou kunnen zetten zonder dat zijn leiders uiteindelijk in de gevangenis belanden of worden geëxecuteerd. Dat de Kim-dynastie haar volk een bbp pro capita heeft beozrgd dat 5% van dat van buurland Zuid-Korea bedraagt zal in Singapore zonder twijfel een onderwerp van gesprek zijn. Als daar op 12 juni nog iemand is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20