Noord-Korea toonde een nieuwe intercontinentale ballistische raket (ICBM) tijdens de militaire parade ter gelegenheid van 75 jaar Arbeiderspartij. Het zou de grootste langeafstandsraket zijn die het land ooit ontwikkelde, en in theorie kan het de VS bereiken met meerdere kernkoppen. Er is echter nog geen bewijs dat het gevaarte wel vliegt.
Tijdens de sporadische diplomatische gesprekken met Donald Trump, maakte Kim Jong-Un vage beloftes om zijn (kern)wapenwedloop te staken. De voorbije maanden heeft de Noord-Koreaanse leider echter op verschillende gelegenheden gezworen om zijn nucleaire afschrikkingsmiddel te versterken.
Grootste ooit
Zaterdag zette hij die eed kracht bij door wat lijkt op een nieuwe langeafstandsraket, tentoon te stellen. De nieuwe ICBM lijkt veel groter te zijn dan Noord-Korea’s grootste raket tot nog toe, de beruchte Hwasong-15. De grootte van het nieuwe projectiel doet vermoeden dat het een groter bereik heeft, en dat het een krachtigere kernkop kan vervoeren.
Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten hebben echter nog geen testvlucht van het nieuwe wapen waargenomen. Wel waarschuwen ze al langer dat de geïsoleerde staat aan een nieuwe, krachtigere kernraket aan het werken was. Dat gaat recht in tegen Trumps bewering dat Noord-Korea ‘niet langer een nucleaire dreiging is’.
VS bereiken?
Toen Noord-Korea eind 2017 de Hwasong-15 testte, beweerde het dat de raket de VS kon bereiken met een nucleaire lading. Noord-Korea heeft al drie keer testen uitgevoerd met langeafstandsraketten. Er is echter nog geen hard bewijs dat de zelfverklaarde aartsvijand van de VS de technologie heeft om een nucleaire kernkop voldoende te beschermen om de atmosfeer te verlaten, en om er een precisiebombardement mee uit te voeren.
‘De nieuwe ICBM is vrijwel zeker Kim Jong-Un’s “nieuwe strategische wapen” dat hij in december 2019 aan de wereld beloofde.’ Dat zegt Noord-Koreakenner Ankit Panda in zijn analyse van de militaire parade. De man heeft een boek geschreven over de nucleaire ambities van Kim en is onderzoeker bij denktank Carnegie Endowment for International Peace. ‘Noord-Korea werkte aan dit systeem terwijl de diplomatieke gesprekken met de VS aan de gang waren.’
Uitgebreid arsenaal
Ook andere delen van de parade wijzen erop dat de Noord-Koreaanse dictator zijn arsenaal stevig uitgebreid heeft, sinds de gesprekken met de Amerikaanse president in 2019 stilvielen. Er waren onder meer (uitgebreid geteste) korteafstandsraketten te zien die volgens experts makkelijk kernkoppen naar het Zuid-Koreaanse schiereiland kunnen dragen.
Tijdens zijn toespraak beloofde Kim dat hij zijn arsenaal enkel zou ontketenen als hij bedreigd wordt: ‘We gaan onze capaciteit blijven opbouwen om oorlog door vijandige krachten af te schrikken. Maar als eender welke macht probeert haar militaire macht tegen ons te gebruiken, zal ik preventief onze meest krachtige aanval mobiliseren en hen straffen.’
Koreawaarnemers, waaronder Panda, zien in de vertoning van zaterdag een boodschap naar de volgende Amerikaanse president. Wie het ook mag worden: het Noord-Koreaans raketprogramma zal een van de grootste uitdagingen blijven voor het buitenlandbeleid van de VS.