Keuze voor Huawei bewijst dat Duitsland slaaf is van zijn handelsoverschot

Verschillende Duitse politici hebben de voorbije dagen opiniestukken geschreven waarin ze  zich vragen stellen bij de recente beslissing van bondskanselier Angela Merkel om de deur te openen voor het 5G-netwerk van het Chinese Huawei.

Eerder deze maand meldde het Duitse Handelsblatt dat Angela Merkel bij de keuze van leveranciers voor het 5G-netwerk van Duitsland persoonlijk was tussengekomen ten gunste van het Chinese telecomconcern Huawei. Volgens de krant was de bondskanselier bang voor een breuk met China. Iets wat Duitsland zich volgens haar niet kan veroorloven. Nog volgens de Duitse krant is de tussenkomst van de kanselier bij dergelijke administratieve beslissingen uitzonderlijk.

5G: de digitale ruggengraat van de economie

In hetzelfde Handelsblatt schrijft een aantal politici nu dat Merkel de beslissing nam onder druk van bedrijven als Volkswagen, die in China actief zijn en voor represailles vrezen. Volgens de zes houdt de beveiligingscatalogus van het federale netwerkagentschap geen rekening met het strategische belang van het 5G-netwerk. Deze Bundesnetzagentur houdt toezicht op het biedproces voor het 5G-netwerk. Volgens de politici zal 5G niets minder dan de digitale ruggengraat van de economie worden. Ze geven als voorbeeld de infrastructuur die nodig is om elektrische auto’s te laten rijden.

De Chinese wet bepaalt dat Huawei legaal verplicht is samen te werken met de Communistische Partij. Dat de Duitsers zich nu door beloftes van Huawei zou laten leiden vinden de zes onvoldoende. Het land zou zich zo afhankelijk maken van een enkele leverancier. Beter zou zijn dat de EU en Duitsland de positie van twee Europese spelers versterken: Ericsson en Nokia. Die dreigen anders volledig buitenspel te staan. Ze onderstrepen tenslotte dat de finale beslissing door de Bundestag en niet door Merkel genomen moet worden. 

Ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung laat twee buitenlandspecialisten aan het woord. Die waarschuwen dat in geval van geopolitieke conflicten met China, Huawei in functie van de nationale belangen van China zal handelen. Zij concluderen dat Merkel de Duitse veiligheidsbelangen heeft beschadigd en daarmee ook de economie en de diplomatie. Vooral omdat de EU twee van de drie globale 5G-leveranciers telt.

De gevolgen van een export-georiënteerd economisch model

Wolfgang Munchau, de EU-specialist van de Financial Times, laat tenslotte opmerken dat we opnieuw worden geconfronteerd met de gevolgen van een export-georiënteerd economisch model. Handelsoverschotten creëren afhankelijkheid, schrijft Munchau. Die afhankelijkheid maakt dat Duitsland geen strategisch buitenlandbeleid kent, omdat dit op korte termijn commerciële belangen zou kunnen schaden. Men zal dit gebrek aan strategie  volgens hem enkel corrigeren door het handelssurplus te reduceren.

De Verenigde Staten dreigden er in maart al mee de Duitse toegang tot vertrouwelijke informatie te beperken indien het land zijn 5G-netwerk laat uitrusten door de Chinese telecomspecialist Huawei.Indien deze het Duitse netwerk mag bouwen zal elke informatie die de VS aan Berlijn overmaken uiteindelijk in China terechtkomen, vreest men in Washington.

België

In België zal 5G wellicht pas over twee jaar ruim beschikbaar zijn. Terwijl sommige landen het al hebben, bleef het dossier in België steken in een politiek moeras en werd de veiling van het 5G-spectrum uitgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20