5G-Huawei: VS wil Duitse toegang tot vertrouwelijke informatie beperken

De Verenigde Staten dreigen ermee de Duitse toegang tot vertrouwelijke informatie te beperken indien het land zijn 5G-netwerk laat uitrusten door de Chinese telecomspecialist Huawei. Dat schrijft de Wall Street Journal. Richard Grenell, de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, heeft Duitsland daar schriftelijk van op de hoogte gebracht.

Volgens de VS zijn de Huawei-systemen veel meer afhankelijk van software dan eerdere generaties telecomnetwerken.  Zelfs indien Huawei de Duitsers in eerste instantie een veilig netwerk bezorgt, dan nog zouden de constante software-updates het voor de Chinezen mogelijk maken informatie naar binnen te halen die door de Chinese veiligheidsdiensten kan worden onderschept. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn maakt gewag van het gebruik van “onbetrouwbare leveranciers”, die toekomstige samenwerkingen in gevaar kunnen brengen.

“Vertrouwelijke info raakt via Huawei van Berlijn tot in Beijing”

Verder is de software dermate complex dat de zaak nog amper controleerbaar is, aldus de Amerikanen. Washington heeft geen plannen om Berlijn volledig van alle vertrouwelijke kanalen af te sluiten, maar wel om de hoeveelheid en de transparantie van de informatie te beperken. De Amerikanen gaan er van uit dat indien Huawei het Duitse netwerk mag bouwen, elke informatie die ze aan Berlijn overmaken uiteindelijk in China terechtkomt.

Huawei brengt Duitsers in een moeilijk parket

Indien de Amerikanen hun dreigementen waar maken wordt Berlijn met een gigantisch probleem geconfronteerd. Berlijn is voor haar veiligheid namelijk zeer afhankelijk van de CIA, de NSA en andere Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De Duitsers zitten daarom in een moeilijk parket. Om te beginnen hebben ze onvoldoende eigen onafhankelijke capaciteit in huis op vlak van ‘intelligence’. Verder is het land ook afhankelijk van Huawei, dat zijn bestaande 4G-technologie heeft geleverd. 4G en 5G-technologie zijn verder niet compatibel met wat andere telecomleveranciers leveren.

Duitsland heeft de voorbije maanden strikte regels opgelegd aan het personeel van Huawei dat actief zou zijn bij de installatie van het 5G-netwerk. Duitsland heeft recent een ‘niet-spionage-clausule’ ontwikkeld. Die werd speciaal ontworpen opdat Huawei naar het 5G-contract zou kunnen meedingen. De veiling is voor later deze maand voorzien.

Indien Duitsland toegeeft aan de druk vanuit Washington dan dreigt het een grote achterstand op te lopen op industrieel vlak. Een capitulatie zou door de VS ook als een uitnodiging kunnen worden geïnterpreteerd. Om andere toegevingen af te dwingen inzake de Nordstream 2-gaspijpleiding, bijvoorbeeld.

Huawei VS Duitsland
EPA

2019 wordt beslissend jaar voor trans-Atlantische relaties

Steeds duidelijker wordt dat 2019 een beslissend jaar zal worden voor de trans-Atlantische relaties. De VS dreigen er nog altijd mee invoerrechten te gaan heffen op Duitse wagens. Trump houdt nog steeds de mogelijkheid op een uitstap uit de Navo open. Verder hangen er ook sancties in de lucht voor Europese bedrijven die handel voeren met Iran, Rusland en China.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20