Kettingzagen vallen stil: EU stemt in met nieuwe ontbossingswet

De EU heeft dinsdag een akkoord bereikt om de invoer van producten zoals koffie, cacao en soja te verbieden wanneer er het vermoeden is dat deze hebben bijgedragen tot ontbossing.

Waarom is dit belangrijk?

Europa is een belangrijke partij bij de ontbossing wereldwijd. Volgens onderzoek van het WNF was de EU in 2016 verantwoordelijk voor ruim 16 procent van ontbossing. Ook is ontbossing een belangrijke bron van broeikasgasemissie, die klimaatverandering in de hand werkt.

Het nieuws: Bedrijven die goederen naar de EU importeren, moeten garanderen dat deze producten niet zijn geproduceerd op land waar ontbossing heeft plaatsgevonden. Het wetsontwerp moet “ontbossingsvrije bevoorradingsketens” voor alle EU-landen garanderen. 

  • “De nieuwe wet zal ervoor zorgen dat een reeks belangrijke goederen die op de markt van de Europese Unie worden gebracht, niet langer bijdragen tot ontbossing en aantasting van bossen in de EU en elders in de wereld”, aldus de Europese Commissie in een verklaring aan France24.
  • Het toepassingsgebied omvat naast palmolie, vee, soja, koffie, cacao, hout en rubber, ook producten zoals rundvlees, meubels en chocolade.
  • Pascal Canfin, voorzitter van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement, toonde zich verheugd: “Het is de koffie die we als ontbijt nemen, de chocolade die we eten, de kolen in onze barbecues, het papier in onze boeken. Dit is radicaal,” zei hij.
  • Zowel de Europese Raad – die de EU-landen vertegenwoordigt – als het Europees Parlement moeten de overeengekomen wet nu officieel goedkeuren. Grote bedrijven krijgen daarnaast 18 maanden de tijd om aan de wet te voldoen, terwijl kleinere bedrijven een langere respijtperiode krijgen.
  • Bedrijven die de wet overtreden, kunnen worden beboet tot 4 procent van hun jaaromzet in de EU.

Evaluatie: De wetgeving zal één jaar na de inwerkingtreding worden geëvalueerd om na te gaan of het moet worden uitgebreid tot andere beboste gebieden.

  • Na twee jaar zal de Commissie opnieuw bekijken of de wetgeving moet worden uitgebreid tot andere ecosystemen, grondstoffen en financiële instellingen, aldus Canfin op Twitter.

Baanbrekend: Milieugroepen beschouwen het wetsontwerp als baanbrekend. 

  • Milieuorganisatie Greenpeace noemt het ontwerp een “belangrijke doorbraak”. Echter is de organisatie kritisch: de mensenrechten van inheemse volkeren blijven desondanks “mager” vertegenwoordigd in het wetsontwerp. 
  • Het WNF spreekt dan weer van een “baanbrekende en historische verordening”: “Deze verordening is de eerste ter wereld die de wereldwijde ontbossing aanpakt en zal de voetafdruk van de EU op de natuur aanzienlijk verminderen”.
  • De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat in de afgelopen drie decennia wereldwijd een totale oppervlakte van ongeveer 420 miljoen hectare is ontbost.

De achtergrond: Europa is een van de grootste betrokken partijen bij de ontbossing wereldwijd. In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16 procent van de wereldwijde ontbossing die verband houdt met internationale handel, aldus het WNF. Op plaats één staat China met 24 procent. Op de derde plek staat India met 9 procent, gevolgd door de VS (7 procent) en Japan (5 procent).

  • Een meerderheid van de Europeanen lijkt intussen voorstander te zijn van een krachtiger overheidsoptreden tegen ontbossing, zo stelt Euractiv, verwijzend naar een studie van het onderzoeksbureau GlobeScan.
  • Recentelijk raakte bekend dat de ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud dit jaar een nieuw record heeft bereikt: sinds januari is een gebied dat vijf keer zo groot is als New York al vernietigd.
  • Dat blijkt uit satellietbeelden gemaakt door het Braziliaanse onderzoeksbureau Inpe.

(ns)

Meer