“Grote doorbraak” bij experiment met kernfusie: meer energie opgewekt dan verbruikt

Wetenschappers van het Amerikaanse ‘Lawrence Livermore’-lab hebben naar verluidt het allereerste experiment met kernfusie uitgevoerd dat een netto energiewinst heeft opgeleverd. Het Amerikaanse ministerie van Energie zal hierover op dinsdag een verklaring afleggen.

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt al geruime tijd gepoogd de code van kernfusie, hetzelfde proces dat in de zon plaatsvindt, te kraken. Dit zou namelijk een onbeperkte bron van schone energie opleveren.

In het nieuws: Amerikaanse onderzoekers zijn er bij een kernfusie-experiment in geslaagd om 2,5 megajoule energie te produceren: 120 procent van de 2,1 megajoule die werd gebruikt om het proces aan te jagen.

  • De Britse kranten Financial Times en The Independent melden de “grote doorbraak”; ze baseren zich hiervoor op drie verschillende ingewijden.
  • Bij de test werd een pellet waterstofplasma beschoten met 's werelds meest energierijke laser om de kernfusiereactie op gang te brengen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer