Duits minister: “Kernenergie geen oplossing om gastekorten op te vangen”

Een verlenging van de levensduur van de drie resterende Duitse kerncentrales, een eventuele mogelijkheid om het land te helpen gas te besparen, is uitgesloten. Dat heeft Robert Habeck, Duits federaal minister van Economische Zaken, gezegd. Habeck maakte daarbij duidelijk dat het initiatief het Duitse gasverbruik uiteindelijk met amper 2 procent zou kunnen verminderen.

Deze besparingen zijn volgens de minister niet voldoende om het debat over de Duitse uitstap uit kernenergie – rekening houdend met de consensus die over het onderwerp in het land heerst – te heropenen.

Merkel

Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel heeft eerder een wetgeving ingevoerd om het gebruik van kernenergie tegen het einde van dit jaar te stoppen. Die wetgeving kwam er na de kernramp in Fukushima in Japan, elf jaar geleden.

Een meerderheid van de Duitse bevolking bleek zich achter de uitstap uit kernenergie te scharen. De standpunten beginnen echter te verschuiven naarmate de angst voor een energiecrisis volgende winter, te wijten aan een daling van de Russische gasleveringen, steeds verder de kop opsteekt.

De Duitse regeringscoalitie – bestaande uit de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Freie Demokratische Partei (FDP) en Die Grünen – toont zelf in de materie een verdeeldheid.

“Het teruggrijpen naar kernenergie zou een verkeerde beslissing zijn”, beklemtoonde Habeck, een lid van Die Grünen, een partij die zijn wortels heeft in de anti-nucleaire beweging uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. “De beslissing zou uiteindelijk weinig besparingen op het gasverbruik opleveren.”

Aan de andere kant van het debat herhaalde Christian Lindner (FDP), Duits minister van Financiën, zijn standpunt dat het beter zou zijn om de levensduur van een aantal kerncentrales voor een beperkte tijd te verlengen dan om steenkoolcentrales weer online te krijgen.

“We moeten niet te kieskeurig zijn, maar alle mogelijkheden behouden”, betoogde hij. Lindner voegde eraan toe zich onder de huidige omstandigheden eventueel te kunnen vinden in een verlenging van de inzet van kernenergie gedurende een periode van meerdere jaren.

Beieren

Habeck stelde anderzijds wel eventueel open te ​​staan voor verlenging van de levensduur van één kerncentrale in Beieren indien uit een stresstest zou blijken dat die maatregel nodig is om de stabiliteit en levering van het elektriciteitsnetwerk gedurende de volgende winter te garanderen. 

De minister beschuldigde Beieren – een belangrijk centrum van de Duitse industriële activiteit dat voor zijn elektriciteitsvoorziening sterk afhankelijk is van gascentrales en weinig steenkoolcentrales heeft – daarbij mogelijk een belangrijke pijler van het probleem te zijn. De deelstaat beschikt immers over betrekkelijk weinig windenergie en heeft volgens Habeck nagelaten zijn netwerk te verbeteren.

Frankrijk

Het feit dat Duitsland ook Frankrijk, dat eveneens met een dalende nucleaire productie moet afrekenen, van elektriciteit moet voorzien, is nog een factor die een aandeel in het probleem heeft.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) wees erop dat de resultaten van de stresstest tegen eind deze maand of begin volgende maand bekend zouden moeten zijn. “Dan pas zal er een definitief besluit worden genomen”, benadrukte de bondskanselier.

“De situatie in Frankrijk, waar bijna de helft van de reactoren vanwege corrosieproblemen en onderhoud buiten dienst zijn, heeft aangetoond hoe problematisch de technologie was”, stipte Scholz aan. “Nieuwe nucleair centrales blijken zo duur dat ze – in tegenstelling tot hernieuwbare energiebronnen – de elektriciteitsprijzen zouden opdrijven.”

Meer