Kern van de aarde stopt met draaien (maar dat blijkt volstrekt normaal te zijn)

Seismologen van de Universiteit van Beijing hebben ontdekt dat de kern van de aarde regelmatig stopt met draaien en vervolgens van richting verandert.

In het nieuws: De binnenste aardkern zou in 2009 tot stilstand zijn gekomen en zou sindsdien de andere kant uitdraaien, blijkt uit een studie die maandag gepubliceerd werd in het vakblad Nature Geoscience.

  • Dat zou volgens de onderzoekers, Xiaodong Song et Yi Yang, niet eens de eerste keer zijn. De draaiing van de binnenkern van de aarde zou volgens hun analyse om de 30 tot 35 jaar van richting veranderen. Een volledige cyclus duurt dus zo’n 60 tot 70 jaar.
  • “We geloven dat de binnenkern roteert, relatief tegenover de oppervlakte van de aarde, zoals een schommel”, vertelden de auteurs van de studie aan AFP. De volgende omkering zal in de jaren 2040 plaatsvinden.
  • Xiaodong en Yi baseren zich voor hun onderzoek op seismologische data van de voorbije 60 jaar, die veroorzaakt werd door aardbevingen. Een andere manier om informatie over de kern te weten te komen, is er voorlopig nog niet, omdat die zich op een diepte van duizenden kilometers bevindt.
  • Daardoor rijzen meteen vragen of het onderzoek van de seismologen betrouwbaar is. De Amerikaanse seismoloog John Vidale vertelde bijvoorbeeld aan AFP dat, hoewel de studie op “zeer zorgvullende” wijze werd uitgevoerd, de data de conclusie van de Chinese wetenschappers niet zou ondersteunen. 
  • Vidale gelooft juist dat de binnenkern van de aarde veel sneller van richting verandert. In 2022 publiceerde hij een studie, waarin hij beweert dat een cyclus slechts zes jaar duurt. Andere wetenschappers schatten dat de richting om de paar tientallen jaar verandert, of zelfs helemaal niet. 

De kern van de aarde

Ter herhaling: Veel is over de binnenkant nog niet bekend. Er zijn echter een aantal theorieën.

  • Wat wel bekend is: de binnenste kern van de aarde bestaat voornamelijk uit metalen als nikkel en ijzer. Die kan draaien omdat de temperatuur in de buitenkern zo heet is, dat die vloeibaar is.
  • Volgens sommige theorieën bevindt zich binnen de binnenkern nog een metalen laag. 
  • Maar omdat naar de kern boren onmogelijk is (het wereldrecord is zo’n 12 kilometer, terwijl de binnenkern zich op 6.000 kilometer bevindt), lijkt het weinig waarschijnlijk dat wetenschappers ooit rechtstreekse observaties zullen kunnen uitvoeren. Daardoor zullen zij enkel waarnemingen van buitenaf kunnen uitvoeren, iets dat Vidale vergelijkt met een wazige CT-scan.
  • Er is vooralsnog geen bewijs dat de draaing van de binnenste aardkern een invloed heeft op de oppervlakte. Wel vermoeden de Chinese wetenschappers dat alle lagen van de aarde, inclusief de kern, verbonden zijn met elkaar.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.