Kenia vraagt IMF-beoordeling van corruptie en bestuur


Key takeaways

  • Kenia heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd de corruptie en bestuurspraktijken van het land te onderzoeken.
  • Het verzoek is gericht op het versterken van het bestuursbeleid, het bestrijden van corruptie, het verbeteren van de efficiëntie van de overheidsuitgaven en het stimuleren van de economische groei.
  • De beoordeling is niet direct gekoppeld aan een uitbetaling van het IMF, maar laat zien dat Kenia zich inzet om de financiële zorgen aan te pakken.

De Keniaanse regering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een grondig onderzoek uit te voeren naar de corruptie en bestuurspraktijken van het land. Dit verzoek volgt op druk van westerse landen die zich zorgen maken over de financiële stabiliteit van Kenia.

Kenia heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met een oplopende schuld. Eerder dit jaar trok het land de voorgestelde belastingverhogingen in als gevolg van gewelddadige protesten, waardoor het nog moeilijker werd om een uitbetaling van 600 miljoen dollar (bijna 550 miljoen euro) van het IMF te krijgen. Het IMF eist van landen dat ze formeel een “bestuursdiagnose” aanvragen, een beoordeling die onderzoekt of corruptie en zwak bestuur de belastinginning belemmeren of andere financiële problemen binnen de overheid veroorzaken.

Aanvraag voor bestuursdiagnose

Volgens een woordvoerder van het IMF wil Kenia deze diagnose gebruiken om zijn bestuursbeleid te versterken en corruptie te bestrijden. Het uiteindelijke doel is om de efficiëntie van de overheidsuitgaven te verbeteren, het concurrentievermogen te vergroten, economische groei te stimuleren en armoede op duurzame wijze terug te dringen.

De financiële zorgen aanpakken

Een bron die bekend is met de situatie gaf aan dat de beoordeling weliswaar niet direct gekoppeld is aan de uitbetaling, maar dat het wel aantoont dat Kenia zich inzet om de financiële zorgen aan te pakken en de stabiliteit te herstellen. Bezorgdheid over de vermeende verspilling en corruptie van de overheid leidde in juni tot massale demonstraties, waardoor president William Ruto gedwongen werd zijn plannen voor een belastingverhoging van 2,7 miljard dollar of 2,46 miljard euro in te trekken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.