KBC trekt wellicht weg uit Ierland

Bank- en verzekeringsgroep KBC verlaat wellicht de Ierse markt. Dochterbedrijf KBC Bank Ireland sluit een princiepsovereenkomst met sectorgenoot Bank of Ireland voor de overname van de activiteiten.

KBC Bank Ireland heeft een princiepsovereenkomst (‘Memorandum of Understanding’) gesloten met Bank of Ireland, waarin de partijen ‘de intentie uitspreken om een route te verkennen die mogelijk kan leiden tot een transactie waarbij Bank of Ireland zich ertoe verbindt om vrijwel alle performing kredieten (gezonde kredieten) en passiva van KBC Bank Ireland over te nemen’, zegt KBC in een persbericht.

Vrij vertaald: KBC verlaat vrijwel zeker de Ierse markt, waar de groep in 1978 voor het eerst neerstreek. De transactie is wel nog afhankelijk van het gebruikelijke boekenonderzoek.

De resterende portefeuille ‘non-performing’ hypothecaire leningen van KBC Bank Ireland, zeg maar de probleemkredieten die slecht afbetaald worden, zit niet in de overeenkomst. KBC Groep zoekt daar een andere koper voor.

‘De uitvoering van deze twee transacties kan uiteindelijk resulteren in de terugtrekking van KBC Groep uit de Ierse markt’, zegt KBC.

Einde van de Ierse droom

Ierland was lang het zorgenkind van de groep, maar werd in 2017 toch omarmd als een van de kernmarkten (‘core markets’) van de groep, naast België en de activiteiten in Centraal- en Oost-Europa. Maar nu lijkt KBC toch een kruis te maken over zijn activiteiten in Ierland. Het buitenbeentje van de groep deed vaak dienst als laboratorium voor allerhande digitale innovaties, die later in de rest van de groep ingang vonden.

In een reactie zegt de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe het vertrek van KBC uit Ierland te betreuren. Hij spreekt van een ‘zeer belangrijke gebeurtenis’ voor de Ierse banksector. Zijn reactie doet uitschijnen dat het vertrek een uitgemaakte zaak is.

bron: presentatie KBC voor investeerders

Voor de circa 300.000 klanten van KBC Ierland verandert er op korte termijn niets, verzekert KBC. ‘Er is geen impact op de producten of diensten van KBC Bank Ireland-klanten en zij hoeven geen actie te ondernemen als gevolg van deze aankondiging.’ (wdm)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20