‘Kappersinflatie’: waarom de prijzen even gaan versnellen

De Nationale Bank (NBB) verwacht dat de prijzen voor een waaier aan diensten de komende maanden snel gaan stijgen. De heropening van de economie is de aanjager.

‘Kappersinflatie’, is de term die economen voor het fenomeen bedacht hebben. Toen de kappers in februari mochten opengaan bij de versoepeling van de coronabeperkingen, bleek dat veel zaken van de ‘nieuwe start’ gebruik maakten om hun tarieven te verhogen. Ook elders in Europa deden kappers hetzelfde.

‘Een begrijpelijke reactie van de ondernemers om een deel van de geleden verliezen te recupereren’, zegt NBB-econoom Geert Langenus. De kappers, die zes weken later onverwacht weer dicht moesten, argumenteerden ook dat de nog lopende hygiëneregels rond corona tot bijkomende kosten leiden.

Ook andere diensten verhogen hun prijzen. De heropening van de terrassen op 8 mei leidde tot hogere prijzen voor een pintje. Nu vrijwel de hele diensteneconomie weer opengaat, verwacht de NBB dat de ‘kappersinflatie’ of ‘heropeningsinflatie’ zich massaal gaat manifesteren. Het zal volgens haar prognoses leiden tot een gemiddelde prijsstijging tot bijna 2,5 procent voor diensten in de komende maanden.

Wat meespeelt: de klanten tonen zich inschikkelijk om de hogere prijzen te betalen, omdat ze hun vertrouwde kapper, fitnesszaak of restaurant zo lang moesten missen. ‘Bovendien hebben veel gezinnen aanzienlijk gespaard tijdens de coronamaanden, en dus hebben ze wel wat te besteden’, voegt de NBB eraan toe.

Loon-prijsspiraal?

Ook andere factoren kunnen in de komende maanden tot prijsstijgingen leiden: er is in heel Europa nu al schaarste aan sommige grondstoffen, de prijzen voor goederentransport zitten in de lift en ook de prijzen aan de pomp zouden wel eens kunnen stijgen als gevolg van de duurdere olie.

Het dagelijkse leven wordt pas echt structureel duurder als dat alles zou leiden tot een loon-prijsspiraal, waarbij de lonen stijgen door automatische prijsindexatie, waarna bedrijven de hogere loonkosten weer doorrekenen via hogere prijzen. Maar zover komt het niet, denkt de Nationale Bank. Ze verwacht dat de groter dan normale prijsstijgingen maar een tijdelijk fenomeen zijn en dat in de tweede jaarhelft de druk op de prijzen weer gaat afnemen.

Lees ook: Nationale Bank: ‘Belgische economie al eind 2021 hersteld van coronaklap’

(tb)

Meer