Topvrouw Financial Times: ‘Kapitalisme heeft een ‘reset’ nodig’

‘Het kapitalistische systeem moet herdacht worden.’ De oproep komt niet van linkse activisten, maar van de nieuwe hoofdredactrice van de Financial Times en de zakelijke hoogmis World Economic Forum.

Roula Khalaf, van Libanese afkomst, is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de Britse zakenkrant Financial Times. In een interview met lifestyleblad Vogue zegt ze dat de FT ‘niet klakkeloos pro-markt en pro-business is’ en de zakenwereld ter verantwoording wil roepen voor de gemaakte keuzes. ‘De excessen van de financiële crisis, de politieke impact zoals populisme of nationalisme, de toename van ongelijkheid: het is duidelijk dat kapitalisme een ‘reset’ nodig heeft’, zegt Khalaf.

Ook andere gezaghebbende stemmen uit de financiële wereld, waaronder Mohammed El-Erian, waarschuwen voor de toenemende ongelijkheid van inkomens en vermogens, die wellicht nog zal toenemen door de coronacrisis. ‘Zonder tijdige maatregelen zal de economische schok veroorzaakt door covid-19 de inkomensongelijkheid verslechteren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan’, zegt El-Erian.

Nieuwe fundamenten

Net als Khalaf dringt ook Klaus Schwab, de stichter van het World Economic Forum, aan op een heruitvinding van het kapitalisme. Zoniet wordt de wereld ‘minder duurzaam, minder gelijk en kwetsbaarder’, zegt hij. ‘Ad hoc-oplossingen zullen niet voldoende zijn. We moeten volledig nieuwe fundamenten leggen voor onze economische en sociale systemen.’

Schwab pleit voor een ‘Great Reset’ met drie componenten:

  • De overheid moet de markteconomie beter sturen richting meer faire uitkomsten. Dat kan bijvoorbeeld door eerlijke vermogensbelastingen, regels op het vlak van handel of de afbouw van stimuli voor fossiele brandstoffen.
  • De aangekondigde stimuleringsprogramma’s, zoals het Europese plan van 750 miljard euro, gebruiken om massaal te investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld in groene stedelijke infrastructuur.
  • Meer samenwerking op het vlak van technologie voor de gezondheidssector, met de allianties in de strijd tegen het coronavirus als voorbeeld.

Lees ook: Grootmeesters van het kapitalisme geven toe: het systeem is stuk

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20