Kan ik borg staan voor de lening van iemand anders?

Over het algemeen zal niet snel worden aangeraden om voor een lening van een ander borg te staan. Toch kan het in bepaalde gevallen een heleboel financieel leed verlichten. Oorspronkelijk is borgstelling begonnen als onderdeel van het Romeinse recht. Het oude Rome was het zeker minder lang welvarend geweest als er geen persoonlijke garanties in de verstrekking van leningen waren gesteld. Borg staan was in die tijd een erezaak en bij een verzoek om borg te staan kon je dan ook moeilijk weigeren.

Borg staan vandaag de dag

Zelfs tot op heden is het fenomeen borgstelling nog altijd bekend en in gebruik, hoewel het in bepaalde gevallen wel gepaard kan gaan met problemen. Deze problemen kunnen zowel de oorsprong en de uitwerking betreffen. Borgstelling is vaak een mix van een wanhopig verzoek van een naaste en een zekere vorm van emotionele chantage. Als je wordt gevraagd om borg te staan voor een lening van een familielid of goede vriend dan zul je vaak te maken hebben met een dubbel gevoel, namelijk:

  • wanneer je weigert om borg te staan voor de lening van een familie lid of goede vriend dan kan dit nadelig zijn voor de verstandhouding,
  • wanneer je wel borg staat voor de lening van een familielid of goede vriend dan zul je in moeten boeten aan je eigen financiële vrijheid en kredietwaardigheid.

Borg staan kan erg vergaande gevolgen met zich meebrengen en in het meest ongunstige geval zelfs leiden tot een codering achter je naam bij het CKP. Een dergelijke codering kan o een later tijdstip de vervulling van je eigen kredietbehoeften in de weg staan. Bovendien kunnen financiële instelling als gevolg hiervan een risico-opslag op de rente toe gaan passen.

Bekijk ook

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Persoonlijk borg staan

Borg staan kan worden beschouwd als het geven van een humane vorm van zekerheid. In tegenstelling tot andere zekerheden, bijvoorbeeld een hypotheek, zal een borg persoonlijke garanties geven. De persoonlijke borgstelling heeft binnen de wereld van de verstrekking van leningen en kredieten een menselijk aspect zijn intrede laten doen. Er staat immers een ander persoon garant voor het voldoen van je betalingsverplichtingen.

Op het ogenblik dat de betalingsverplichtingen niet nagekomen kunnen worden dan zal de frustratie bij de borg in de regel het verdriet van de materiële schade overstijgen. Samen met het geld dat verloren gaat, zal eveneens de goede relatie verdwijnen wanneer de borg tot levering gevorderd wordt. Zo heeft een mislukte lening een verwoestende uitwerking op familiebanden en vriendschappen. De borgsteller zal namelijk zichzelf verwijten te goedgelovig te zijn geweest, maar ook de schuldenaar in kwestie nadragen zich niet financieel verantwoordelijk te hebben gedragen.

Mobilisatie van kapitaal door borgstelling

Op het moment dat je borg staat voor de lening van een ander dan ontstaat er een soort driehoekrelatie. De verhouding ziet er als volgt uit: een kredietverstrekker heeft niet voldoende vertrouwen in een aanvrager van een lening en heeft niet voldoende zekerheid betreffende de terugbetaling van een verstrekte lening samen met de daarop verschuldigde rente.

De persoon die borg wil staan zal het gebrek aan vertrouwen van de kredietverstrekker in de oorspronkelijke kredietnemer herstellen door voor kredietwaardigheid te zorgen. Het gevolg is dat de geldstroom weer op gang kan komen: de kredietnemer kan een bepaald leendoel financieren. Met andere woorden; door borg te staan mobiliseer je als het ware het kapitaal en houdt je op die manier de economie draaiende.

Pluspunten van persoonlijk borg staan

Persoonlijk borg staan op een positieve manier bekijken is prima, maar wel moet je de financiële last die hierbij komt kijken kunnen dragen. Het hebben van voldoende vermogen daarbij uiteraard helpen. Borg staan wordt immers aanzienlijk eenvoudiger op het ogenblik dat je je dat financieel kunt veroorloven. Vanuit de persoon die borg wil staan gezien, hoeft dit bij voorbaat niet onverstandig te zijn.

Deze borgsteller heeft namelijk een zekere voorsprong in kennis ten aanzien van de schuldenaar. Een borgsteller is immers op de hoogte van bepaalde zaken die geruststellend en vertrouwenswekkend zijn ten aanzien van de afgesloten lening en de schuldenaar. Over deze specifieke kennis beschikt de kredietverstrekker daarentegen niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20