Kan groene cryptomunt ‘Chia’ de problemen van Bitcoin oplossen?

Donderdag zorgde Elon Musk voor een ware aardverschuiving in de cryptowereld. Tesla zal Bitcoin niet meer accepteren als betaalmiddel omdat het verbruik van fossiele brandstoffen bij het ‘minen’ van Bitcoins veel te hoog ligt. Nu liggen er enkele klimaatvriendelijkere cryptomunten op de loer om de Tesla-troon van Bitcoin op te eisen.

De tweet van Elon stond nog geen minuut online en de koers van Bitcoin dook omlaag. Dat hij een grote invloed op de markt heeft, was al lang duidelijk. Toch is het opmerkelijk dat de eigenaar van Tesla kritiek geeft op Bitcoin. Nooit eerder sprak hij met een kritische toon over de impact van cryptomunten op het milieu.

Ook vermelde Elon Musk dat hij al op zoek was naar andere cryptomunten met een kleinere ecologische impact. Laat er nu net een gloednieuwe munt gelanceerd zijn die dat als grootste troef heeft.

Bram Cohen, uitvinder van cryptomunt Chia en tor-client BitTorrent, noemt zijn munt ‘green money for a digital world‘. Uit rapporten blijkt dat Chia zo’n 10.000 keer minder energie zou verbruiken dan Bitcoin.

Proof of space

Het grootste verschil zit in de manier waarop beide munten gemijnd worden. Bitcoin wordt verkregen door het oplossen van wiskundige puzzels (proof of work) die exponentieel moeilijker worden. Er wordt geschat dat het mijnen van Bitcoin dit jaar evenveel elektriciteit zal kosten als het verbruik van heel de stad Singapore.

Chia daarentegen gebruikt een ander concept. Het enige dat je nodig hebt om Chia te mijnen zijn lege harddrives. De hoeveelheid lege ruimte wordt dan gebruikt om te mijnen (proof of space). Omdat de meeste mensen toch heel wat lege ruimte hebben op hun harddrives, is het zeer toegankelijk om zelf aan de slag te gaan.

De digitale munt kan op heel wat populariteit rekenen. In Vietnam en China is erdoor zelfs een tekort aan harde schijven ontstaan. Iedereen wil dus gebruikmaken van de klimaatvriendelijke munt en vooral die thuis zelf ontginnen.

Kritiek

In Azië zijn de meeste harde schijven ondertussen uitverkocht in de winkel. De hoeveelheid ruimte op de harde schijven die gebruikt wordt voor Chia zou gelijkstaan aan de grootte van 3 miljard films. Hoewel het energieverbruik dus veel minder is als bij Bitcoin, worden er wel heel wat harde schijven versleten. Dat zorgt natuurlijk voor heel wat afval en dat is natuurlijk ook niet goed voor het milieu.

Het mijnen van Chia op een normale harde schijf zorgt ervoor dat de levenspanne van zo’n schijf van 10 jaar verkort wordt tot 40 dagen. De ene oplossing zorgt dus voor een ander probleem. Het is met andere woorden geen zekerheid dat de keuze voor Chia als Bitcoin’s alternatief voor Elon Musk zo’n goede keuze zal zijn.

Lees ook: Topvermogensbeheerder: ‘Bitcoin is wél duurzaam’

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.