Steeds meer Amerikanen willen dat er een platinum munt ter waarde van 1 biljoen dollar wordt geslagen voor opslag in de Federal Reserve. Dit zou een mogelijke catastrofale schuldencrisis in de VS kunnen voorkomen. Hoe dan?
Een opvallende hashtag was de afgelopen dagen trending op Twitter. Met #MintTheCoin roepen Amerikanen hun ministerie van Financiën op om de toenemende schulden van het land op een wel zeer aparte manier op te lossen. Het ministerie zou een enkele platinum munt ter waarde van 1 biljoen dollar moeten uitgeven, volgens de aanhangers van het plan.
De munt zou vervolgens aan de Federal Reserve (Fed) gegeven worden, waardoor de schatkist zou aangevuld worden met 1 biljoen dollar, zonder dat dit bedrag tot de staatsschuld geteld kan worden.
Kan deze bizarre oplossing de Amerikanen uit de penarie helpen en wie zit er achter het idee?
Hoe zou de implementering van de munt werken en wie is er al “coinpilled”?
De Amerikaanse autoriteiten hebben naar verluidt het idee van een platinum munt ooit overwogen en vervolgens afgewezen. Toch zijn er veel vooraanstaande Amerikanen die pleiten om de munt toch uit te geven. Het zou een onpartijdige oplossing zijn die het eeuwige meningsverschil tussen de Democraten en de Republikeinen over de aanpak van de staatsschuld kan omzeilen.
Bloomberg-redacteur Joe Weisenthal is een serieuze aanhanger van de platinum munt-theorie. De man deelde op Twitter onlangs nog een lijstje met veelgestelde vragen over de mogelijkheid van zo’n munt. Weisenthal spreekt van mensen die “coinpilled” zijn wanneer ze begrijpen dat de munt een uitvoerbare mogelijkheid is om de schuldencrisis op te lossen. De theorie van de platinum munt zou al zeker sinds 2013 rondgaan.
Ook Nobelprijswinnaar voor de economisch wetenschappen Paul Krugman schaart zich achter de theorie van de platinum munt. Amerikaans macro-econoom Dean Baker en enkele leden van het Amerikaanse Congres ondersteunen ook de aparte theorie.
Waar zij het allemaal over eens zijn: het schuldenplafond dient geen nuttig fiscaal doel: het is een politiek instrument dat een ongrondwettelijk en rampzalig faillissement van de staat dreigt te veroorzaken. Een munt van 1 biljoen dollar zou de aanpak van de crisis uit de handen van de politici halen en voorkomen dat er geen catastrofe ontstaat als ze geen actie ondernemen.
Langs de andere kant moet er wel gezegd worden: indien een platinum munt ter waarde van 1 biljoen dollar in de staatskas zou belanden, kan de overheid astronomische hoeveelheden geld uitbesteden zonder ze via de traditionele manier van belastingheffing te verkrijgen. Een gevaarlijk precedent, denken velen.
Platinum munt kan op het allerlaatste moment toch gemaakt worden
Volgens Philip Diehl, voormalig directeur van United States Mint, het instituut van het ministerie van Financiën dat wettige munten slaat, zou een platinum munt van 1 biljoen dollar “binnen enkele uren van een besluit van de minister” geslagen kunnen worden. Dat vertelde Diehl in een interview met zakensite Axios.
Diehl overzag de United States Mint van 1994 tot 2000. Volgens hem produceert de Mint al een platinum munt met een gewicht van één ons, voorzien met een adelaar. Diehl geeft aan dat er geen tekort van platinum munten zou zijn. “Het klusje zou snel geklaard zijn door de mal van de huidige munt met de adelaar te gebruiken. De denominatie zou enkel nog veranderd moeten worden”, meent Diehl.
Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen heeft voorlopig geen enkele intentie aangegeven om zo’n munt ooit te laten slaan. Toch blijven de voorstanders hardnekkig aandringen. “Als we dit zouden doen, kopen we voor onszelf het equivalent van 1 biljoen schulden, zonder enige impact op de inflatie”, besluit Diehl.
(am)